Thursday, 25 February 2010

Hobi & Permainan Ganas Zaman Kanak-Kanak Dulu

Hah, semalam balik rumah bertapa duk memikirkan apa cerita nak post hari ni.. Petang tuh duk bersiar-siar keliling rumah, terpandang la tempat-tempat permainan nadia masa zaman kecil dulu.. Tersenyum sorang bila ingat zaman kanak-kanak dulu... Masa kecil dulu, nadia ni suka aktiviti luar rumah.. Serius nadia memang tak ada patung mainan..Sebab tu bila dah tua ni suka sangat tengok cerita Barbie..

Okay, yang selalu mak nadia berleter masa kecil dulu, adalah berbasikal... Bukan dia marah nadia kayuh basikal tapi yang dimarahinya sebab aksi ganas bila naik basikal..Orang sekarang cakap..free style... nadia selalu berlumba dengan paksu, sepupu and adik.. And selalu sangat nadia buat aksi lompat-lompat... yang paling nadia suka, paksu bawak basikal, nadia lompat naik atas sit belakang..Wahhh syokk woo... Akhir nadia buat macam tuh waktu darjah 3, sebab kali terakhir nadia buat aksi macam tu berakhir dengan tragedi di mana nadia lompat tak lepas...paksu jatuh, nadia jatuh, basikal pun jatuh... pastu kaki terhinjut... Esok pagi, bangun dari katil, terus jatuh... nadia lumpuh sebulan... Sendi peha teralih... Padan muka nadia kena beraya haji atas katil... huhuhu.. budak-budak kalau tak beraya korang mesti tahu kan perasaannya macammana... Sebulan lepas tuh, pergi berurut..Alhamdulillah sembuh tapi efek sampai sekarang nadia terlalu ganas duduk...hehehe nanti sakit...

Yang kedua, buaian... Dekat area rumah ada pokok rendang yang besar... Abang sepupu buat buaian.. nadia and adik juga sepupu suka sangat naik buaian tuh dan buai laju-laju dan tinggi.. Kemudian lompat.. Hah..sungguh seronok... tapi bila mak ayah tahu, buaian tu kena cabut disebabkan membahayakan kiteorang... Sedih...

Yang ketiga adalah congkak... yang ni la satu-satunya permainan indoor yang nadia gemari.. nadia selalu main congkak rumah mak long... sebab ramai sepupu... Pernah ada sekali seorang saudara lelaki yang suka gurau-gurau, terover bergurau.. Masa tu baru darjah 1, saudara nadia tu tersilap geletek nadia.. hah itu memang pantang kerana nadia tak suka... terus nadia yang tengah asyik main congkak, ambil batu yang kiteorang guna sebagai buah congkak, baling pada saudara nadia... Kalau sebijik tak apa juga tapi ini mau 2,3 biji.. Terus nadia bangun lari balik rumah... Bapak garang aku ni.. Tergelak bila ingat semua tu.. Pastu nenek ajar main congkak atas atas... Buat bentuk macam congkak..seronok tapi kotor laaa sikit... tapi mase tu, tau apa... semua tibai...

Hah, ini laaa antara yang paling nadia gemari.. selain dari yang atas ni, selalu juga main polis sentri, gasing, tangkap ikan.. buat gimnastik and macam-macam lagi lah... Tapi bila dah dewasa ni, keberanian nadia semakin berkurang... Cuma yang pasti, kegarangan itu masih menyerlah...hahaha.. contohnya, nadia pernah menyiku seorang bangla sebabkan menghalang tempat nadia dalam bus, pernah cobaan menendang orang yang kurang ajar hisap rokok dalam bus sedangkan nadia tengah semput lelah.. Pernah membaling sesuatu pada seorang kawan lelaki kerana ketidakpuasan hati..Pernah cuba menumbuk seorang budak lelaku masa sekolah menengah... huh...banyaklah..

Okay sahabat..jom kongsi hobi & permainan kesukaan korang zaman kecil/kanak-kanak dulu... pasti menyeronokkan dan melucukan....

8 comments:

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Tu kira permainan ganas ke??
Hi

Adya A. said...

hahah..ganas untuk budak yang baru berumur 7tahun laaa...hehehe

luvly mya said...

dah lama x main basikal..lupa da kot cane nak bwk basikal..hehe

Adya A. said...

heheh...nadia pn same... dah gayat ckit bawak basikal....

Nikel Khor said...

so fun..

from Nikel Khor

Adya A. said...

nikel~yupppp....childhood memory..all fun

aNiS tHe BumbleBee said...

huhu! bestkan boley main gitu dulu2..budak2 skang ni rasanye kurang dah kut..sume asik men game aje..

Adya A. said...

anis~betul betul betul...cth t'dekat adik nadia sendiri... malah ader permainan yang dorang tak tau and xreti pn....