Monday, 7 June 2010

1 Litre of Tears Buat Saya Menangis

Salam buat semua sahabat juga readers...
Today nadia nak cerita tentang sebuah japanese drama: 1 Litre of Tears yang nadia lihat sabtu lalu.. Sunggoh sedih dan telah menyebabkan nadia menangis sendiri tengah-tengah malam buta. Actually, cerita ni berdasarkan kisah benar.. Ia mengisahkan tentang semangat melawan penyakit, bagaimana menerima takdir, tentang persahabatan, hubungan kekeluargaa. Satu hal yang buat nadia terfikir, tentang masa depan.. Apakah ia berjalan seperti yang dirancang.. Apapun ia, redhalah....


Drama ini bermula sebelum Aya didatangi penyakit, Spinocerebellar Degeneration, penyakit saraf yang menyebabkan tubuh badan hilang keseimbangan juga kemampuan untuk bergerak. Cerita ini memang menyentuh perasaan, bermula dengan seorang gadis yang lincah, aktif, pintar dan bercita-cita besar namun takdir menentukan segalanya. Okay lah, ndia tak reti nak buat summary sebenarnya.. Mase skolah dulu pun summary pendek-pendek jer. Apapun, bagi nadia drama ni memang memberi pengisian yang bermakna, yang memberi semangat terutamanya bagi yang sedang menimpa musibah besar..

4 comments:

Ann said...

mmg citer ni sedih sgt2..sediakn tisu b4 tgk...huhu

jfook said...

I heard a lot of people said its a sad story. The tittle tells everything. LOL. Need to cry until 1 litre of tears lol

Kancilbiru said...

tak penah tgk la citer ni...huhuhu

Gransazer said...

cite ni tgk byk kali pn air mata msh nk kuar..adeh!