Friday, 19 November 2010

Resepi Kek Batik Coklat Yang Sedap


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum semua..


Okay, Hari Raya Korban tahun ni sangat simple nadia sekeluarga sambut. Juadah pagi pun sangat simple. Tak ada ketupat palas, tak ada rendang, nasi himpit dan kuah kacang pun pemberian nenek. Mak masak nasik ayam kampung. Wow sangat sedap nasik ayam buatan mak. Paling best sambal tomato. nyummmy....

Ok, kembali ke title, cerita kek batik. Kalau nadia sebut depan sesetengah kawan. Dorang tercengang, kek batik? Bila sebut kek biskut merry. Di rumah nadia semua panggil kek biskut merry. Nadia saja ngengade duk panggil kek batik. Oraite, kek ni favourite nadia sekeluarga. Buat 2 adunan pun tarak cukup...Haishhh itu perut gajah ka. makan sangat manyak woo...

Ok..ok...kembali semula ke resepi...PERHATIAN ya.. ini cara nadia masak la, cara sukat nadia ikut yang mana mudah jer, sebab ni chef kat rumah sendiri..faham-faham saja lah, cara orang lain nadia tak tahu.. So, kalau rasa ok, senang nak ikut, nadia pun sangat senang.. jom kita baca step-step dia..


gambar hasil carian google


bahan-bahan: 

-biskut merry (kalau yang dalam bungkusan kat kedai tu, ambil 2 pek)
-telur ayam 6 biji
-esen vanilla (satu sudu besar)
-butter cup (kalau yang sebuku tu, ambil 3/4 saja..)
-milo (biase nadia beli pek yang kecik sekali tapi milo ni ikut suka nak letak banyak atau sikit)
-susu pekat manis (kalau setin tu, ambil setengah je.. Jangan manis sangat sebab milo tu dah manis kan)


cara-cara (biasa nadia masak berdua dengan mak sebab sorang kena kacau adunan, sorang tukang masukkan bahan):

-First sekali, masukkan butter cup 3/4 tadi... cairkan dalam kuali..api sedang-sedang saja ya...
-Masukkan telur enam biji.. kacau sampai sebati.. Jangan bagi telur tu naik serawa tau..(serawa: telur masak hancur)
-Masukkan esen vanila satu sudu besar... hurmmm wangiiii..
-Kemudian, masukkan susu pekat manis...kacau adunan tadi hingga sebati...
-Agak-agak dah sebati dan adunan dah cerah-cerah masak..masukkan milo...
-Ada orang masukkan coklat, tapi nadia suka milo sahaja.. tak muak..
-Gaul milo sampai sebati..
-Tutup api dapur gas... 
-Kemudian masukkan biskut merry, pecah-pecahkan tapi jangan hancur.. pecahkan dua saja ya.. kalau hancur, tak nampak la batiknya nanti. Tak jadi kek batik, jadi kek hancur pulak..huhuhu
- Jangan bagi terlalu sebati, nanti lemau pulak biskut tu.
-Masukkan dalam acuan sedang-sedang.. tekan-tekan kasi padat.
-Masukkan dalam peti.. Best makan bila sejuk..

Hah, kan senang kan... Sekejap sangat nak buat. Nadia memang selalu sangat buat kek batik.. kadang-kadang ada kawan-kawan rapat tempah kalau diaorang ada buat majlis atau apa-apa lah.. Kadang kalau ada makan-makan, nadia buat jugak..lagipun senang dan mostly orang memang suka makan kek batik ni.


Oraite, sekian dulu dari dapur chef nadia. hahahahah perasan kau... cuma mampu jadi chef untuk keluarga, bakal suami dan anak-anak kelak... InsyaAllah... mak selalu cakap 'air tangan' isteri tu mengeratkan ikatan cinta.. Hurmmm so fikir-fikirkan lah... Selamat beramal......;p





7 comments:

Abd.Rashid said...

My wife baru ja siapkan kek ni tadi ..ikut resepi sendiri. Kek ni memang sedap kesukaan anak-anak saya.

Nadia arRumaisha said...

ohhh really...ikut resepi sendiri sbnrnyer lagi senang kan.... hihihihi

Sharinginfoz said...

suka gak makan kek tu, sedap

cik EPAL said...

kek ni kalau hidang, memang sekejap je habis. senang nak buat, dan senang nak habis. hehe =)

Nadia arRumaisha said...

sharinginfoz: haah mmg sedap

cik epal: hihihi tenkiu sudi komen...
hihihi mmg betul senang nak abis kan

KimiCnoL said...

boleh try mkan t..hehe
JOM BACE ENTRY BARU
"Kelebihan Ayat Ruqyah"

Nadia arRumaisha said...

kimicnol:cube laa pasti nak lagi...