Tuesday, 30 November 2010

Tips Untuk Kurus | Inspirasi Dari Mereka Yang Berjaya


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum WBT


Dalam nadia sibuk berblogwalking tadi, nadia dapat terjah ke blog seorang kakak, DENUANZA... Blog beliau simple tapi penuh dengan manfaat. Yang paling membuatkan nadia teruja adalah semangat beliau untuk kurus.. Akak, saya sangat tabik pada akak... Sesungguhnya nadia masih lagi tak kurus-kurus walaupun cuba berdiet...huhuhuhu Oh lemak kenapakah kau terlalu degil untuk keluar dari badanku ini.... btw, ini nadia copy and paste je maklumat atau tips diet dari blog beliau... Hopefully dapat membantu nadia, juga pembaca yang sedang berusaha untuk kurus... InsyaAllah...





"entry kali ni aku nk citer serba sikit pasal atkins sbb nampaknya ramai berminat pasal atkins ni lately ni..
aku bukanlah pakar diet ni, cuma aku boleh citer serba sikit pasal atkins ni sbb aku penahy mengamalkan selama beberapa bulan

utk info yg lebih lengkap.leh la try google ye...
kat sini, aku just rumuskan secara ringkas ikut gaya bhs aku la ye..
kalau nk guna bhs formal, baik aku copy paste je bulat2 dr mana2 web


apa itu atkins:

- diet yg diperkenalkan oleh dr atkins
-diet low karbohidrat n gula
-terbahagi pd beberapa fasa- fasa yg paling penting ialah fasa induction (selama 2 minggu awal)

siapa yg boleh / kena join atkins:

-dh tentu la org yg nk kurus-huhuhu
-yg dh abis beratus2 beli mcm2 pil
-yg seksakan diri sendiri menahan nafsu tgk lauk pauk yg sedap2

bagaimana ia berfungsi:

- mudah je..bila x ambik karbo n gula- bdn akan guna lemak2 yg tersimpan sekian lama sbg tenaga. bayangkan setiap hari kita ambik carbo n gula. bergerak lak agak pasif.. apa akan jd ngan carbo n gula? yup..mmg ia akan jd tenaga..tp cuma guna skit je..yg lain tersimpan...apa akan jd lak ngan lemak yg sekian lama bertapa tu??
- so..apabila bdn kekurangan carbo n gula, secara x langsung, ia akan guna lemak2 korang yg tersimpan tu..

bila nampak kesan:

-utk diri aku, seminggu beratkins, berat aku turun 2 kg..
-setiap org lain2 tahapnya ok...
-timbang secara konsisten- n enjoy dgn setiap penurunan wpun just turun dlm gram
(ishh..kalau turun 250= sebuku butter tau!)

apa yg boleh dimakan/ dan x boleh dimakan:

- yg x boleh makan- karbohidrat n gula
-jgn risau..bukan x leh mkn langsung tp jgn lebih 20 g sehari..
-jd, kena la kaji apa itu karbohidrat- nasi, kentang, roti, kuih muih n apa2 je bahan berasas tepung
-gula- apa saja yg manis2- TERMASUK buah!

-yg boleh makan- huh..yg ni best- mcm2 leh mkn sebenarnya
- semua jenis lauk pauk x kira le masak apa- TP sotong agak tinggi karbo, yg lelain ok je
- segala bagai jenis sayur hijau- elakkan yg jenis berubi
cth menu aku: pagi: 2 biji scramble egg + salas sayur ATAU 2 biji telo rebus + mayonis + salad
tghari: ayam goreng + semangkuk bayam tumis ATAU 2 ekor ikan selayang goreng cili + semangkuk sup sayur
mkn mlm: lebih kurang bfast n lunch
air lak minum air kosong atau teh hijau TANPA gula

bagi aku, jgn tertekan dgn apa yg kita x boleh mkn..tp enjoy ngan apa yg kita boleh mkn..."

Ayat paling best nadia sangat suka..."bagi aku, jgn tertekan dgn apa yg kita x boleh mkn..tp enjoy ngan apa yg kita boleh mkn..." Thanks akak....nadia makin bersemangat...InsyaAllah nadia akan cuba sebaik mungkin....Untuk sahabat yang ingin berniat, mari kita sama-sama mencuba dan ingat niat itu penting ya.. Bukan untuk bergaya semata....Fikirkanlah untuk kesihatan diri sendiri ya....


3 comments:

Anonymous said...

pehhhh...macam xpercaya je akak tu da kurus....sy pon nak jugak macam tu..sekarang mmg tengah mengamalkan diet....uhuhuhu

Nadia arRumaisha said...

@anonymous: Just try dear, mane tahu ianya berbaloi buat kita..nadia pn ingin mencuba...

iera@Syahira said...

bagus la nadia info diet awk tu..sy ni pun tgh berdiet..mengurangkan gula, lemak n karbohidrat..yg paling penting sudah tidak minum nescafee..teh hijau tu bagus coz anti-oksida..