Wednesday, 9 February 2011

Penatnya Seorang Ibu

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum WBT









Last day, cuma kerja half day
then balek rumah terus siap-siap untuk memasak
just a simple menu..
kari terung dan ikan goreng saja


then, berkejar mengemas rumah
basuh pakaian..
Suap anak-anak asuhan mak makan
Everything settle dalam jam 3petang


sangat penat
beginilah agaknya keadaan mak tiap-tiap hari
mungkin lebih memenatkan
Astaghfirullah
rasa nadia ni anak yang sangat teruk


hari ni awal-awal sudah bangun
siapkan sarapan
just buat nasi goreng kampung
Alhamdulillah
sempat untuk adik-adik makan
sebelum pergi sekolah


Semoga Allah memberi diri ini
hati yang kuat dan sabar..
Amin ***..


Segalanya pelajaran kehidupan untuk nadia
semoga nadia ambil panduan
untuk melangkah pada hari esok..
InsyaAllah



correction: atas teguran mama ogy ttg penggunaan word 'ameen'
nadia dah tukar.. thanks mama ogy

27 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

akk niii T_T teringat mak dahhhhhh!

zati embong said...

bagusnya nadia..pelan2la dear.dugaan utk nadia.

~~zAnAfAhMi~~ said...

tu sebab mak2 kita suka membebel, agaknya nak lepaskan tension kat rumah, mcm akak juga...hehe..

nadia ar-rumaisha said...

yuyu: alololo adek shayang...namo sedey2..... meh akak pujok... yuyu selalu2 laaa call mak ye... jasa dia tak boleh sesekali kita lupakan...

nadia ar-rumaisha said...

zati: tak bagos mane pun zati.... inilah nadia, sekadar mencuba yg terbaek tp selalu saja gagal....huhuhuh

nadia ar-rumaisha said...

kak zana: hihihi saya ni jenis diam ckit, jarang berleter tp ble dah terkeluar buah leter tu....panjang laa jugak...hihihi

mamawana said...

Assalan nadia,

Dah itu yg menjadi aktiviti para ladies kat rumah. masak, mengemas, membasuh, menggosok. Kalu tak bau sabun cuci, bau petai, bau belacan laa. Dah jadi emak kekadang bau hancing baby laks...ihiikks. So, kena mandi selalu biar wangi kalu tak baciin cam dak tecik gak.

Izan Ishak said...

betul tu nadia...dulu2 masa blm kawen, selalu buat mak sedih dgn perangai yg macam2. bila dah kawen...ada anak2 sendiri baru tau perasaan sorang ibu~

nadia ar-rumaisha said...

mamawana: wslm kak...itulaaa, tp seronok sebenarnyer.... cume penat laa ckit...

nadia ar-rumaisha said...

izan: hihihi setuju sangat2 kak...

ardinihumaira said...

masa budak2 asik pk nape mak marah.. bila dah besau baru paham, kan :)

Encik Blogger said...

Hahaha... g minta maaf ngan mak.. pstu ckp terima kasih.. selalu kn suruh mak wash bju dlu.. hehehe

nadia ar-rumaisha said...

wah wah wah encik blogger....

bobiedanbad said...

nadia sangat rajin :)

ieda said...

itulah dugaan seorang ibu , hanya tuhan sahaja yg tahu , bukan mudah huhu

chuu said...

macam mana la bila chuu jadi emak nnti agknya adeii :P

juelee said...

betol nadia.. sangat penat tapi bila tgok muka anak ilang penat cam magic..

Kembang Perawan 3288 said...

cekal. hehe sye x kawen lg .tp penah mengalami ny masa parents gi antor adik kat srwak.sye anak sulong. pergh sakit gak la.

alinac lover said...

btol tu.

kita ni skt je da rasa penat

mak2 kita lg penat kan

Redbloodsnow said...

org selalu kata kerja surirumahtangga senang. sgttttt lah mintak kene lempang kan yg berkata gitu..huhu.

coz penat ok. dan dan lg if ibu yg berkerjaya...huhu

nadia ar-rumaisha said...

bobiedanbad: tak berapa nak rajin jugak....hihihi

nadia ar-rumaisha said...

kak ieda: yes, saye sangat setuju kak

nadia ar-rumaisha said...

chuu: ntah laa, sis pun tak terbayang bgmana keadaannya nanti...boleh ke idak jadi ibu yg baek sis ni

nadia ar-rumaisha said...

juelee: semua cakap camtu....cousin saye sendiri pn ckp camtu... nk2 time bersalin, saket camner pun nk bersalin, dah kuar baby, tgk muke baby terus ilang saket...

nadia ar-rumaisha said...

Kembang Perawan: same laa kite, ihihihi anak sulong gak...besau tanggungjawab tuh

nadia ar-rumaisha said...

alinac lover: nadia setuju yong...kdg kita penat ckit dah mengeluh, sedang mak kite nk dengar mengeluh pn susah kan...

nadia ar-rumaisha said...

redbloodsnow: hahahah garangnyer ko zie, makan pelempang...hahahha apapun sangat complicated bg ibu yg bekerjaya tp aku percaya, depa pasti boleh atasi.... kuasa ibu katakan...hihihi