Monday, 18 April 2011

Di Mana Dia Dihatiku


Minggu lalu saya ada singgah ke kedai 
buku Popular di Berjaya Megamall..
Teman sahabat saya, mimie beli novel..
Sejujurnya saya kagum dengan mimie..
Tahu kenapa?
Kerana dia merupakan seorang workaholic..
Seminggu bekerja, kadang-kadang cuti
sehari pun susah nak dapat...
Kadang bila cuti, on call...
Balik kerja malam, nak dapat balik petang
pun sangatlah susah..
Kalau saya di tempatnya, memang setiap
waktu saya akan demam... Lemahkan saya...
Yang membuat saya lebih kagum,
dia tetap punya masa untuk membaca..
Kalau melepak di rumahnya, memanglah
banyak novel.. Dan kebanyakkannya telahpun
dia baca...khatam berapa kali usah tanya..


Manakala diri saya pula, nak habis satu buku pun
sangatlah sukar..Dulu mungkin saya ulat buku
tapi sekarang tidak lagi..
Beli buku memang selalu tapi bacanya cuma separuh..
Benar-benar saya bazirkan ilmu begitu saja..
Teruknya diri saya...
Hari itu, saya beli juga dua buah buku, satu novel
dan satu lagi buku motivasi...
Mimie pula kedua-duanya novel...
Oh saya sebenarnya lebih suka beli buku motivasi
berbanding novel.. Tapi yelah bila tengok tajuk novel,
baca pula sinopsis, rasa terpaut hati...mudah saya terpedaya kan..

credit: Berita Harian Online

credit: imsymo

Novel yang saya beli, Andai Jodohku tulisan Liza Zahira
dan buku motivasi pula, Di Mana Dia Dihatiku tulisan
penulis kegemaran adik saya Pahrol Mohd Juoi..
Buku motivasi tu telahpun berada ditangan adik saya,
biarlah dia baca dulu... Kalau tunggu saya habiskan,
memang entahkan bila...
Sebelum ni beria dia minta saya baca buku tulisan
penulis itu, yang sebelumnya.. Kalau tak silap saya
tajuknya Satu Rasa Dua Hati...
Tapi tak jugak saya baca....Yang kerap saya baca adalah
buku La Tahzan, Jadilah Wanita Paling Bahagia...
Oh ya, novel Andai Jodohku tu rasanya akan berada
ditangan mimie juga sebab semalam bila saya selak helaiannya,
teliti penulisannya...Isinya memang best tapi saya sudahpun
rasa bosan...Belumpun sampai suku helaian...

Entahlah, mungkin juga saya tidak lagi serasi
dengan novel...hihihi boleh pulak macam tu kan..
Apapun, insyaAllah saya akan cuba habiskan
membaca buku-buku tulisan Pahrol Mohd Juoi..
Seperti kata adik, bagus untuk saya...
So, saya ingin lihat nanti bagaimana...
InsyaAllah.....



28 comments:

zacky ~786~ said...

hehee.. same la cm den..
tak brape minat sgt bace novel nie.. p kdg2 heran pn ada.. pmpn bace novel smpai bilik kdg2 dh mcm pustakaan novel.. perghh.. pengsan..

lylaROCKprincess said...

I never really care about the time I spent reading...
student mmg busy dan byk benda nak disiapkan...
tp membaca tetap membaca...
heh..

Lin Azlina said...

lin dulu2 suka jugak bc novel tp zmn sek men jerla..bila dh kejer ni camtak sukala...baik surfing...hehe

ieda said...

alaaaa akak x minat baca novel .. kalau tidak leh tukar2 kan ... sbb kat kolej nie ramai yg suke tukar2 baca noel .. huuh

MiLanGurLz said...

milan pon suke beli2 buku motivasi nie. lebih2 lagi buku fadzilah kamsah~ hee! =)

Firdnurjue said...

yunk...suka sgt baca novel...tp now..da lama sgt tinggal...kat umah pun novel lama2 jeak...sedih...sdrik pun xtau knp minat 2 dtgglkn...hope dpt continue minat for novel..huk3

muhsin.aminudin said...

best novel2 ni,, kadang2 cte dia lg best dari novel len

tulus sweet said...

den tak minat novel. huhu

diyana said...

hai nadia..saya tag awak..:)


http://diyanadena.blogspot.com/2011/04/ruby-dress-giveaway.html

ardinihumaira said...

dni dah jarang baca novel skang ni. tak de pasaan berkobar2 dah nak beli gara2 esemen menimbun kalo baca novel ehehehe

nadia ar-rumaisha said...

zacky: itu mcm adik saya punya bilik kot, penuh dengan novel grafik....

nadia ar-rumaisha said...

lylaROCK: yup, membaca ttp membaca... mgkn juga masa saya kot, itu yg minat membaca maken kurang...

nadia ar-rumaisha said...

Lin Azlina: hahaha kira ok la tuh, nadia ni surfing pun kadang tak sampai setengah jam, udah busan...huhuhu

nadia ar-rumaisha said...

kak ieda: hihihihi same la kita tp saye ni kdg ader gak tukar2 buku motivasi dgn kwn2....

nadia ar-rumaisha said...

Milan: banyak manfaatnya baca buku motivasi ni...

nadia ar-rumaisha said...

firdnurjue: nadia ni jue mmg xbeli dah novel sbb dah tahu xkn bace...huhuhu

nadia ar-rumaisha said...

muhsin: really, nanti saye cube bace....

nadia ar-rumaisha said...

tulus sweet: hihihihi tak reti dah nak komen

nadia ar-rumaisha said...

diyana: hai diyana, insyaAllah akan saya join...

nadia ar-rumaisha said...

ardinihumaira: dni harus lebih banyak bace buku pelajaran...hihihi tp sesekali kne gak bace yg len utk release tension...

JunAina said...

suatu masa dulu membaca novel jugak adalah hobi k.aina tetapi bila komitment bertambah jarang dapat dilakukan. di pejabat sibuk dengan kerja, di rumah sibuk dengan anak2 kekadang masa untuk diri sendiri pun tak ada...

cik fai said...

fai pun dulu suka baca novel . mase sekolah menengah , mmg asyik sangat .
tapi sekarang fai lebih suke baca buku berdasarkan panduan hidup ,contoh buku motivasi juga :)

NisaAdnan said...

suke sgt sgt novel damya hanna ^^

deDetz said...

wow, akak suka baca buku yea..
syoknya..saya nak baca tapi xda buku yang best la..

hehe, saya dah follow blog akak, thanks kak! =D

KatekateKite said...

dulu suke baca novel, sekarang tak lagi, pasti susah nak habiskan.

sekarang suka baca buku motivasi, tupon jarang beli n jarang baca, just suka jerk! =p


tapi baru baru ni ada pow mak bli buku 101 hadis, best! yg kulit kaler hijau n kartunis nik lukis tu, best!

beli pon sebab tak terlalu banyak teks, kalau byk2 teks mesti muak nak baca! =p

dark r0se said...

dah jarang sgt layan novel...wuwuwuw;'(

alinac lover said...

err kalo yong po tah ila tahun bru nk hbis hehehe

damha said...

saya suka baca buku motivasi...n cerpen...minat juga wat puisi2 ni..he333