Tuesday, 12 April 2011

Tak Kenal Maka Tak Cinta

gambar sekadar hiasan
Belajar menghormati itu tidak ada salahnya


Baru-baru ni,
ada seorang customer datang ke office
untuk beberapa urusan...
Awalnya sangat cerewet dan sedikit angin..
Memang saya sedikit takut
malah caranya seolah memperkecilkan saya..
Ya, saya sedar, saya cuma kerani biasa
di pekan kecil..
Jadi mungkin kerana itu, dia pandang
saya dengan rendah..
Tak apalah, saya kenal diri saya dan tahu
setakat mana kemampuan diri saya..


Namun setelah berurusan beberapa kali
Nampak sedikit perubahan..
Dan perkataan yang keluar darinya pun
semakin rendah dan tidak lagi tegang seperti
sebelumnya..
Sejujurnya sebelumnya saya cuba kawal diri
saya supaya tidak turut mengikut angin..
Yelah, kalau seorang angin dan seorang
lagi turut angin..Maka mana penyelesaiannya..
dan Alhamdulillah saya berjaya seketika
mengawal nafsu marah saya...


And keputusannya..
Urusan kami berjalan dengan baek...
Apapun pada masa akan datang, saya cuba
untuk terus mengawal yang mana tidak baek
yang datang dari dalam diri saya..
InsyaAllah..



pesan pada diri: tidak semua orang akan berfikiran
seperti kita..


7 comments:

AYuNG said...

kebiasaanya org yg besar2 yg akan macam tuh nadia...mungkin 1st impresion dia pada kita.."ala..budak2..". juz b ur self..insyaAllah..akan di permudah kan...

ardinihumaira said...

betul3... kita layan leklok je sabo je la kan :)

ardinihumaira said...

p/s: nadia.. dni lewat sket buat review sebab susah nak copy gamba kat sini hehe.. duk try slow2...

AimanAriffin said...

There will always be a benefit if you do it the right way. So hold on tight until the storm goes away because rainbow will welcome you with arms wide open

JR Shoppe said...

Jika kita bijak ada lagi Yang Maha Bijaksana, jika kita berkuasa ada lagi Yang Maha Berkuasa, jika kita baik dan murah hati ada lagi Yang Maha Pemurah..Justru jangan pandang rendah orang lain kerana kita cuma makhluk maha kecil di sisi Allah..

Nini Hartini said...

eh,..eh...kebetulan. saya pun baru type entry tajuk yg sama dgn entry ni. heeee...

- saya pun skrg tgh belajar untuk sentiasa berfikir positif. klu dulu nmpk org, mst rasa yg dia tak suka saya.tp Alhamdulillah, skrg belajar anggap dia sukakan / selesa dgn saya. dan saya akn rasa lebih selesa bersama mereka.

damha said...

iye tul tu.. x kenal maka x cinta...bila dah kenal baru kita tahu siapa dia...belum cuba belom tahu..bila dah cuba baru tahu...oleh itu kenalilah seseorang itu dulu sebelum membuat sesuatu andaian...