Saturday, 23 April 2011

Usaha Belajar Buat Karipap Kentang


Bismilahirrohmanirrohim
Assalamualaikum semua..


Alhamdulillah, pagi ini saya berusaha untuk tidak sambung tidur setelah solat Subuh..Tutup pintu rezeki kalau tidur selepas Subuh..Apapun, yang pasti saya tak nak lewat untuk pergi kerja...Akhir-akhir ni saya perasan rekod kedatangan saya sangat teruk..So, saya nekad.. Sampai bila kan saya nak macam tu..Tak nak perbaiki yang jelek itu...

cantek tak hasil tangan saya..hahah perasan

Okay, cerita soal sarapan.. Dua hari lalu, saya telahpun berjanji dengan mak untuk sama-sama buat karipap untuk breakfast pada pagi Sabtu.. Alhamdulillah malam semalam, bertungkus lumus saya membantu...Membantu saja okey, nak buat sendiri saya memang belum mahir...Terutamanya inti dia yang marvelous tu...So, semalam puas juga saya kelim tepi karipap tu..Oh ya, saya lebih suka kelim pakai tangan..Sebab bila goreng, risiko inti terkeluar memang tak ada..Lagipun cantek sikit kot... seni gitu...hihihih


abaikan kegaringan melampau karipap ni..sodap
So, Alhamdulillah pagi Sabtu yang indah ini..Telahpun siap untuk di makan...Wah dah lama tak merasa karipap buatan mak ni...Sangat sedap...puji mak sendiri apa salahnya kan..Oh ya, siapa yang suka buat karipap sendiri kan..Ni saya nak bagi sedikit cara untuk melembutkan adunan tepung untuk buat kulit karipap tu...Okay, lepas anda siap adunkan dengan tangan tu..Sila bungkus adunan tersebut dengan plastik...Bungkus lah dalam 10minit hingga 15minit..Sure lepas anda bungkus, adunan akan lembut..Then senang sangat untuk diterap dan dikelim...So, selamat mencuba ya...




10 comments:

Lin Azlina said...

bagusnya dia...motivasi yg tinggi...
karipap tu nmpk sedap!

zati embong said...

nmpak menarik je

nk mndi cpat2,nk kuar cari bf lah!hihi

elinADNAN said...

kite suke buat karipap..
lagi lagi karipap pusing walaupon agak lecehh

♥HANA ZAINAL♥ said...

waaahh sedaapnyee :DD

ttbe rase lapa pulak =='

el-janna said...

erm anto la kt saye sikit.lapo tgkkk

Firdnurjue said...

yunk...dapnyer yunk...pos kit yunk..huk3

AimanAriffin said...

Ya Allah, rindunya nak makan karipap! :'( tolong hantar ke australia boleh? haha

chuu said...

sis., nak rase bole :P

siti aida said...

wahhh...rase lapar lak nmpak karipap. feberet sy tu..huhuhu

AYuNG said...

wow...pndai nadia buat kueh...ayung xreti pun, huhu..malu nak ngaku! :)