Sunday, 8 May 2011

Day 3: 10 Things That I Hate!

Wow, its day 3 now... Time running too fast...
So, today i'm going to story about things that i hate..
hahaha interesting right... tapi still pening juga fikir..
Apa agaknya yang saya tak suka sangat tuh...
Okay, tak nak berleter panjang, kita lihat ya...

.......................................................................................................
1. saya tak suka buah limau, orange juice atau sebarang dari
keluarga limau... saya cuma minum air oren sunquick saja..
Itupun kalau tiap-tiap hari saya minum, saya akan rasa mual..
Bab limau pula, satu ulas pun saya tak habis makan tau..
Rasa dia macam tak boleh diterima oleh tekak saya... Some
of my friend said, kalau saya kawen and get pregnant,
mesti saya akan gilakan limau....Mungkin juga....
huh i dont know.. Kuasa Allah segalanya...

2. Sangatlah gerun, takut, geli dengan lintah, pacat dan
juga cacing tanah yang warna hitam.... tapi kalau warna
seakan merah samar tuh tak apa... jangan warna hitam...
Saya boleh termuntah tau.... About pacat, saya pernah
kena gigit pacat di pusat waktu terlibat dengan orientasi
waktu kolej dahulu.... Time tu di Taman Pertanian Indera Mahkota..
Sahabat saya yang cabutkan, memang saya terus 
menggeletar satu badan, mujur tak pengsan saja....

3. Saya tak suka sangat bila orang yang belum kenal kita
tapi dah judge kita macam-macam... Caranya seolah dah
kenal kita bertahun..... For me, first impression usually
not right.....

4. Tak suka jiran yang sombong... hahahah saya ni
orang kampung, duduk rumah kampung.. Bila sesetengah
orang yang dah biasa duduk kawasan bandar masuk kampung,
segelintirnya sangatlah sombong... Well i dari bandar...
Walaupun bukan semua tapi yang segelintir nilah mencacatkan
suasana serta semangat kejiranan... 
Kita ambil contoh, u pandang rendah jiran sebelah rumah u,
sedang u tak kenal dia.. sebabkan rumah dia atas zink,
u judge dia kolot... One day, tiba-tiba u tertimpa musibah,
contoh accident ke? then someone stranger datang tolong..
Hulur tangan pada u, pimpin and rawat u... Then, after
all, u baru sedar..itu jiran kolot u.... Mesti rasa malu kan...
So, please... fikirkanlah...

5. I will say No to football... hahahah mesti lelaki-lelaki jadi
kureng dengan saya kan...hahahah Yes, saya tak suka bola sepak..
Tak tahulah kenapa? Pernah kan baca, bagi yang dah biasa baca
blog saya, saya pernah hampir terlelap ditepi padang masa tengok
bola sepak...hahahhaha memang kelakar.... 
Tapi saya tak kisahlah if one day, saya berkahwin dengan
lelaki yang addict dengan bola... Minat masing-masing..
We should respect other, so they will do the same thing..

6. Saya kurang suka tengok drama atau sinetron yang melerek
panjang cerita mengarut meraban..... Saya memang tak suka...
Sebab tu saya lebih suka kartun.. Dah tau terang-terang memang
mengarut dan cuma fantasi.... yang penting, will improve your english..

7. Saya tak suka peria, budu, petai, jering, kerdas dan yang berbau..
Entahlah sangat tidak suka tau..... baunya sangat saya elergik...

8. Tak suka pada orang yang suka berdalih/alasan 
atau yang sewaktu dengannya.... saya seorang yang
sangat cepat merajuk, dan sekiranya tidak boleh... Just say,
sorry i can't.. simple right and i will understand...  
Please do not let me down... saya suka kalau terus terang,
saya sangat memahaminya... kita nak orang faham kita,
so kita kena kenali dan fahami orang juga...

9. Jangan berani cuba mengubah hak kepunyaan saya..
Bagi saya berbeza antara memberi pandangan dan 
mengubah... Memberi pandangan bermakna penasihat
akan mengutarakan pandangan dengan ikhlas
apa yang dirasakan betul dan terbaek tetapi bagi
mengubah pula, seolah ingin kuasa...hah tak reti nak 
terang...faham-faham sendirilah ya...

10. Tak pandai menghargai.... Itu saya sangat-sangat
tidak suka.... All they saw just a bad thing sebab terlalu
sangat berfikir sampai penat mencari kesilapan orang lain..
Sehingga mata tu dah tertutup oleh kebaikan seseorang itu..
Hey, macam kau perfecto... Kita manusia semua ada buruknya..
Dengan keburukan itulah kita belajar okay, belajar
menjadi manusia, hamba Allah yang berguna....
Dan bila dah asyik pandang buruk, kita terlupa untuk
menghargai kebaikan yang telah seseorang itu lakukan...
.......................................................................................................

Huh, okay emosional rasanya nak taip cabaran kali neh..
U know why, bila dah sebut hate, mind set pun dah jadi
kelabu dan mendung... Pelangi, sunshine semua dah hilang..
hahahah Apapun ada juga perkara yang saya ceritakan 
di atas terkena pada diri saya, so saya cuba untuk 
turut perbaiki... yes, we should try being a good person
from one  day to another day...insyaAllah...



3 comments:

Lin Azlina said...

10 jer? byk lagi sbnrnya tu...hehe

Firdnurjue said...

yunk...pea yg u x suka tntg mknn tu semua jue suke...weeee budu petai jering kerdah..hahahahaha...

i nie cam orang tua kit suka mkn mknn org2 tua...hahahaha

Cik Ila said...

kite kontra no.1,2,7..hehehe