Friday, 20 May 2011

Sayang Gila Pada Follower Saya

Banyak kali tau ketika saya memulakan sesi berjalan-jalan
ke blog orang lain, dengan erti kata lain blogwalking laaa,
saya jumpa entry cerita pasal follower... ramai jugalah yang
membicarakan soal follower neh sebenarnya... So sekarang
waktunya untuk saya utarakan pendapat saya sendiri tentang
follower..... Ini pendapat peribadi saya ya, mungkin bercanggah
dengan pendapat sesetengah blogger lain...

ni follower saya....terima kaseh semua

ni bukan follower saya tapi follower En. Ben Ashaari

Okay, pertama sekali kan...apa tujuan blogger bagi kita letak
widget Follower tuh... Takkan lah saja-saja kan...Setiap
perkara mesti bersebab...Itu pendapat saya... So bagi saya
tujuannya untuk memudahkan kita mendapat maklumat
tentang blogger lain, ye lah..bila satu-satu blog tuh update,
dengan pantas kita dapat info dari Dashboard Blogger kan..
So, dengan tidak langsung, hati pun tertanya-tanya apakah
isinya entry terbaru itu, lebih-lebih lagi kalau tajuk dia
sememangnya gempak dan mengundang kontroversi...
Cepat-cepat saja kita klik kan....

Then, memudahkan untuk kita blogwalking... Baru-baru neh ada
seorang blogger, saya tak ingat linknya tapi waktu saya baca
blog beliau, katanya ruangan blog yang kita follow tuh kosong
yakni hilang atau yillek... dan katanya lagi, ia sedikit menyukarkan
untuk dia blogwalking... See, ada ramai blogger dan bermacam
cara yang digunakan untuk berhubung sesama blogger...
Macam saya sendiri, saya akan blogwalking berpandukan
comment yang saya terima.... Setiap hari saya akan cuba untuk
terjah blog yang tinggalkan komen di blog saya... Itu cara saya...
Begitu juga dengan bloglist, yang sempat saya terjah cuma secara
jujurnya saya lebih terjah pada yang tinggal comment...
Maafkan saya....huhuhuhu

Okay, ada juga yang bagitau, follower ramai pun tak semestinya
traffic tinggi... Yup...saya setuju dengan apa yang diutarakan itu..
Tapi kan, kalau anda kerja di bahagian pemasaran terutamanya,
contoh anda diharuskan untuk mengedarkan pamplet kepada orang
ramai.... Anda harus ingat, dalam 1000 pamplet yang anda edarkan
itu, jangan ingat semua akan datang mencari anda...Tidak tapi dalam
1000 pamplet yang teredar itu, mungkin dalam 50 akan mengambil
peluang... Dan jangan sesekali memperkecilkan jumlah walaupun 
kecil.... Ingatkan pepatah sikit-sikit lama-lama jadi bukit....
Dalam 500 follower contohnya, mungkin dalam 20 atau 30 akan
memandang pada blog kita...itu traffik juga kan...

Hurm istilah i will follow you macam trademark Digi tuh, bagi saya
juga terpulang pada diri masing-masing... Tak salah sebenarnya
untuk follow, lebih-lebih lagi dapat menambah kawan dan
menghubungkan silaturrahim.... Kadang-kadang kita kat sini,
saya kenal blogger neh dari blogger neh yang terjah ke teratak
blogger tuh sebab dia kenal kawan kepada blogger yang tadi....
Kan dah berhubung-hubung silaturrahim tuh.... Macam yang
terkena kesan Kolony....hikhikhik

Okay, saya dah tak nak taip panjang-panjang.... Kebas jari telunjuk
saya sebab jari kanan saya cuma taip guna telunjuk... Ketuk-ketuk
dan patuk-patuk atas keyboard.... So, terpulang pada anda semua...
Yang pasti, saya sayangkan follower saya... walaupun tak banyak
tapi saya bersyukur.... and pada rakan-rakan follower and yang turut
komen di blog saya, dan saya tak sempat terjah...Maafkan saya..
Saya akan cuba untuk sama-sama give and take.....Okay, done...
Sekian terima kaseh.....

18 comments:

AYuNG said...

ehhh..ada gmba ayung disitu..hehe
syg nadia jgk..:)

Beauty Tips and Trick said...

Wah followwernya sampe banyak banget ya?? Keren :)

Nour Akmal said...

entry yg penuh makna..=)

LindaRahim said...

pagi-pagi....sudah je update belog, mesti bukak dashboard...terjah belog yg dah sy folo...

norsharmila said...

hihi..sayang nadia juge :D

zati embong said...

sama dgn nadia,yg tnggal comment wajiblah jat jenguk.bloglist jat pn sama.sbbnya da rapat sgt dgn diorg kat alam maya ni.

Cik Nathrah said...

yeah so true my dear :) tak salah follow org sbg tanda penghargaan kan :)

AimanAriffin said...

True that, but have you ever wondered that many of us have forgotten the whole point of having follower widget. It's true that the more followers u have, somehow it gives u the feeling of appreciated, the fact that ada orang interested to keep reading any post written by you. but so many out there chase after fame and wants the attention under the spotlight. They leave their link here and there without even give any feedback on whats written. HAHA okeh dah byk merepek sini. apa pun, it's better to have followers who follow you for what you write rather than followers yg follow setakat nak naikkan traffic? lols

fiza said...

Congrats, ramainya follower ☺☺☺

Latest:

Hayat hanya 14hari

Mengantuk dan Menguap

Firdnurjue said...

betul tu yunk..setujuk2...yng penting nyer sharing is caring kan..he3

farah adila said...

hi...nice to meet u..^__^

nORmAL said...

Saya pun sayang akak hehe... XOXOXO

Nini Hartini said...

hurm, betul tu biar yg follow sedikit, tp mereka setia mencari kita. ada sstgh follower ni singgah blog kita skdr comment yg kdg2 jauh merapu dr kisah entry.

comment sekadar nk kita comment blog dia semula. kita blh nmpk org yg ikhlas memberi comment. biar follower sedikit yg penting mereka mengenali kita seadanya. bukan sekadar mengharap kita masuk n comment blog dia semula.

huhu..sekadar pandangan.

sumaiyah mokhtar said...

sy pn antara follower akk comel ni :)

Lin Azlina said...

sayang jugak :)

mama hani said...

mama hanipun dah follow...

eiela said...

sayang jugak dengan follower. lagi sayang dengan betul-betul follow blog kita.

Latest Entri :
Pengalaman Berpindah Ke Wordpress Selfhosted

Ardini Humaira said...

yeay2 nadia sayang kat kita :D