Monday, 23 May 2011

Sepintas Lalu, Renungan Bersama

Pagi tadi tengah siap-siap pergi kerja, telinga saya
yang belum berapa nak sehat lagi neh terdengar kuliah
dari Ustaz Badli Shah melalui rancangan Mukaddimah TV9..
Oh kami suka pasang TV kuat-kuat pada waktu pagi sebab
banyak kuliah-kuliah pagi kalau di TV9..Sebab tu dah terlekat
dihatiku...hihihi..



Okay apa yang ingin saya kongsikan di sini
adalah, kata Ustaz Badli Shah... Nasihat beliau tentang tugas-
tugas isteri dan menjaga kerukunan rumahtangga...
Yang paling menarik perhatian saya apabila beliau sebutkan,
Apabila suami pulang dari kerja dengan muka yang stress,
kepenatan.. Isteri jangan pula duk sibuk tanya itu, tanya ini..
Ayat yang paling biasa, "Abang dah balik?" Yelah dah balik..
Tak perlulah ditanya kan...

Kemudian, kalau isteri balik kerja dengan muka bermasalah..
Suami jangan diam, tanya isteri? Lepas tuh saya dah masuk
kereta, start engin terus pergi kerja... Dalam kereta saya duk
fikir kenapa suami tension isteri kena diam. Isteri tension
suami kena tanya... Then, saya fikir kalau duk jadi pada diri
saya sendiri kan, balik kerja dengan rungsing, penat... Memang
saya perlukan seseorang untuk bercakap...Mungkin sebab itulah
kot, memang dah lumrah perempuan...

Dan yang saya tahu soal lelaki pula, biarkan mereka bertenang
dulu... betul atau tidak, saya pun tak pasti sebab belum 
berpengalaman dalam soal tuh...Apapun yang berpengalaman,
sila lah kongsikan pandangan ya...





Nota: air mata pasti bergenang bila baca kisah kejadian tanah runtuh tu..
Al-fatihah untuk mereka yang telah pergi... 

8 comments:

cik hani said...

betoi3..

suami isteri kena pandai sesuaikan dengan keadaan

Firdnurjue said...

memang cam tu la kan orang pempuan..perlukan perhatian..lumrah da yunk..laki lak xsuka serabut2 agaknyer tak pun tunggu dia syer sendirik ngn kita..emmmmm rasanyer gitula kot..


huhuhuhu sedih sgt pasal kejadian tanah truntuh tu...AL-FATIHAH

[sutera kasih] said...

belum ready nk kawen..sbb skrg ni mcm2 mslh isu berkaitan rmh tgga slalu didgr..huhu

*al-fatihah utk mangsa tanah runtuh..

rara pinkmafia said...

tu lah yg ustad ckp masa rara g kusus kawen.betul gak.hmmm ><"

ana love apez said...

betul tu. slalunya bila ana stress, ana suke bercerita ngan husband. sampai husband ajak tido. (telinga die dah letih dengar story la maknanya) haha~

*mmg sedih dengar kes tanah runtuh tu, anak2 yatim plak tu. lagi sedih bila.. ada seorang abang rasa terkilan x dapat selamatkan adiknye. uwaaa menitis air mata tengok berita malam tadi. al-fatihah.

zati embong said...

lelaki ni smtimes sgt susah nk faham.kdg2 ada lelaki yg rasakan wife kena faham dia.tp dlm wife nk faham dia,mngkin hati wife 2 sendiri da terasa.complicated rasa.huhu

jat busy je weeknd.berita pn xtgk.huhu xtahu pun psal kes tanah runtuh 2.huhu al Fatihah.

fisa othman said...

kalau fisa lak suka bertenang dulu then baru boleh story mory..so sama gak la dgn hubby pun...kena cool dulu then baru leh citer...;)


***al fatihah utk mereka juga...~

Myra Jay said...

Ooo camtu ye nadia..
Nasihat yg baik nie..
& kena praktik dlm rumahtangga kami...hehee

Walau Nadia dengaq xabis, tp myra stuju dengan pendapat Nadia :)