Tuesday, 21 June 2011

Apabila Si Kecil Cuba Menganggu Anda Sedang Solat


Okay, bagi mereka yang punya anak kecil pasti selalu berdepan
dengan situasi ini kan..Okay, di rumah nadia, ramai anak-anak
kecil kerana mak nadia merupakan pengasuh..ala bukan orang
lain pun, semuanya anak-anak buah, adik sepupu nadia sendiri..
So, situasi di mana solat terganggu tu memang selalu ada...
kadang bila kita dah hampar sejadah, awal-awal lagi dia dah alert
tau..Then, bila dah berdiri, sedang elok dia datang berdiri betul-betul
di depan kita... Kadang-kadang marah juga sebab kalau tak bertegas
nanti mereka fikir, solat itu perkara main-main..


Okay, biasa juga mak nadia akan buat macam neh tau...Letak
sejadah  di sebelah atau di belakang...Sebaiknya dibelakang sebab
kadang-kadang fikiran kita akan tertumpu padanya ketika solat..
Biasalah syaitan akan cuba sedaya upaya mengeluarkan jarumnya
untuk mencucuk-cucuk kita supaya hilang khusyuk dalam solat...
Okay, biasa dah hampar sejadah, si kecik akan berdiri sama atas
sejadahnya... Kemudian dia akan ikut setiap pergerakan solat kita..
dan secara tidak langsung, dia tidak mengganggu solat kita...
dan sebagai pendedahan awal kepada si kecik tentang solat....


Dan di bawah, gambar sewaktu solat maghrib tadi... Ini anak buah
nadia, memang nakal dan petah sangat..Sepatah kita cakap, habislah
dia ajuk...memang usia dia sekarang mengajuk setiap percakapan
orang.... Lihat saja gambar di bawah, anak tudung mak pun jadi
kopiah dia...hihihi memang dia sangat suka pakai anak tudung...kalau
letak kopiah, harus dibuangnya...hai snow cap...snow cap....

ini masa mula-mula nak solat... elok saja awalnya

ini gayanya bila dah sujud kedua..
ni masa dia mula bertak teh......






kalau suka entry ini, silakan untuk LIKE...
Terima kaseh semua

18 comments:

al_hakim said...

hehe,,cumel je

skemaituehot said...

budak kecik...biasalah macam itu...huhuhu

nanti da mempunyai akal yang tau mana baik bruk...ia akan jadi seorang anak yang soleh...

sumaiyah mokhtar said...

hahahahahahahahaha kelaka la budak comel ni, ade je, ank buah i lg teruk mse i solat die berus gigi i HAHA :)

norsharmila said...

hee. sama la dengan anak buah sy. kalau ibu dy solat, mula la mengacau..sujud tertiarap cm anak buah nadia jgk.

tp bg influence yg baik pd dak kecik kn, biar mereka biasa dgn suasana bersolat ni sejak muda lg ;)

nanakimie said...

tomei!bulatnya mata dia,hehe..anak buah nana pun kalo bentang sejadah dia solat jgk...mama dia dah siap solat dia hulur tgn nak salam:)

Nini Hartini said...

haha. comel gile dia sujud. tp x kisah la dia kacau..yg pntg dh nmpk minat dia dan dia dh mula bljr solat.. sukeee.. xsabarnya nk ada anak sendiri. hehe

Heart In A Cage
.

[sutera kasih] said...

bdk2 mmg suka kacau org solat..hehe bulatnya mata bdk tu !!

Huda said...

sweet :) husna pun selalu kacau ummi abahnye solat. tp dia kecik lg kan mmg x tau apa, dia kononnye nk follow samala. kami biasanya letakkan sejadah khas utk dia, pastu suka ati dia la nak wat ape :)

Firdnurjue said...

ala omeinyer...muahhhhh..omei2..geram lak tgok..eeeeeeeeeeeeeee

JunAina said...

didikan awal itu penting, nampak macam mengganggu tetapi itulah caranya kita membentuk minda anak2...

insyaallah si comel akan jadi insan solehhh...

apapun comelnya...

Mekz's! said...

LOL! same, mama pn jge baby jgk..tp nk try lah! tQ! ^^

♥MiZz-siHa♥ said...

mmg la klau bdk2 umur cam tu...mmg time solat diorng yg dtg dl..mmg kena letak satu utk diorng..kat rumah siha pon cam tu..

Mama Gee said...

alolo chomelnyaaa...
teringat dulu2...
masa anak br pandai naik stroller...
asal nk solat mama letak dia dlm tu..
sbb takde org nk tlg tgkkan dia..
bila time nk sujud dia bergerak duk atas sejadah..pastu guano nk sujud...kenalah tunggu dia beralih..or kadang2 terpaksa batalkan solat sbb nk alih dia..hik2..

alinac lover said...

heheh sabar jela layan dak kecik ek

zuwaidah said...

ala ala ala budak buat perangai nihhhh comelnyaaaaaa....

zati embong said...

alala comelnya.bagus kalau dr kecik da ngikut smyang.

sorry nadia,jat baru update blog semula.lama x jenguk sini.huhu

lilypelangi said...

hehehe . si nakal yg comel :)

Ardini Humaira said...

kita dulu2 gtu gak nadia hehehe lariksssssss