Tuesday, 28 June 2011

Bila Airmata Ibu Bercucuran

Hari ini, Alhamdulillah busy juga tapi tidaklah seperti 
minggu sebelum ini... Syukur Alhamdulillah... Oh rasa
berdebar untuk ke tempat baru Jumaat ini.. Doakan
segalanya dipermudahkan oleh Allah SWT...




Okay, cerita tentang airmata ibu ni, rasa tersentap hati ni..
Sedih rasanya.... Begini... baru-baru ni nadia balik dari
hantar barang customer... Waktu tuh dalam jam 9 lebih...
nadia lihat mak dah tidur, pelik sebenarnya sebab mak 
nadia jarang tidur seawal seperti itu.. Kemudian nadia 
soal adik-adik, bimbang mereka ada buat perangai sampai
mak nadia sedih...Kata mereka, tak ada pun... Mak senyap
saja...Kemudian, nadia masuk bilik mak, tengok mak dah
berbaring...nadia tanya juga kenapa.... Tiba-tiba mak menangis..
Ya Allah rasa sangat sedih sebab nadia tak tahu nak buat
macammana untuk menenangkannya... Kalau kita, anak 
menangis, seorang ibu tahu menenangkan anaknya tapi nadia
rasa useless sangat sebab tak tahu nak menenangkan mak 
nadia sendiri... Yang nadia tahu, masa tu nadia cuma urut lembut
kepala mak, dan belai bagi dia tenang... Dan dengar setiap apa
yang dia sebutkan....Sangat sedih ketika itu.... Yelah sebagai
anak pertama, adalah tanggungjawab nadia mendengar setiap
keluhan dia... Selama ni nadia sangat sibuk dengan kerja-kerja
nadia hingga tak sempat mendengar keluhan mak nadia....
Lama juga, sampai nadia hampir tertidur sebelah mak.... Then bila
mak dah reda, baru nadia berganjak... Biar dia tidur dan rehatkan
fikiran dia.... Nasihat nadia bagi anda yang sibuk, cubalah pandang
wajah ibu anda ketika dia sedang tidur... Lihatlah betapa banyak
garis-garis pengorbanannya yang kadang-kadang kita terlupa
untuk berterima kaseh dan menghargainya....

Sekian terima kaseh....


nota: jangan anda menjadi seperti saya....





kalau suka entry ini, silakan untuk LIKE...

20 comments:

zanafahmi said...

wajah seorang ibu memang tersimpan seribu rahsia, suka dan duka terutama ketika dia tidur dan akak selalu (bila pulang sana) renong wajah 'emak', dapat pahala tau....

ღ p!nk veLvet ღ said...

sy pon anak sulong ... aritu festime mak nangez teruk sbb sakit, sy owg paling taley blah, 2x nangez ikot mak jugaq ... sadis sgt tgk air mata mak

Atiqah Wadiah said...

tgk ibu sy cam nk nanges pun,sy dh rasa sedeyh dh..dulu time nk p blaja kat usm..ibu nanges dulu..pastuh mula lar nanges x stop2 dh..huhu

Ardini Humaira said...

:') memang menitis air mata kalo tenung wajah ibu tika tdurnya

Firdnurjue said...

SEDIH YUNK..baca nie..huhuhu
emmm kekadang jue tgok gak when mak jue da lena..tak terasa banyaknyer pengorbanan yg dia lakukan..taip coment nie pun..mengalir air mata..alahai sedih sungguh jue nie..huuuuuuuuuuu

zati embong said...

sebakny rasa..huhu

jgn lupakan mak nadia dlm doa.

[sutera kasih] said...

nadia, kita serupa..anak pertama..tp kdg2 rasa useless giler :(

EpoLღsiKunang2 said...

Itulah, kadang terharu bila semua perkara mak yang uruskan dari A sampai Z tapi kita anak-anak langsung endah tak endah. kan? ^^"

RepublicAku said...

selalu pandang dan sayang...

B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z said...

betul yunk.. kita kdg xtaw ape yg kusut dlm fkrn mak.. kalo kita sedey dia salu ade utk pujuk kita utk tenangkan kite tp wen dia sdey siyes nora pn kdg terikut sedey...

yunk.. nie de GA utk kamo join.. clicklah eh..
http://myretromonolog.blogspot.com/2011/06/1st-anniversary-giveaway-dunia-sebenar.html

LUNA LANUN said...

redha Allah terhadap seorg anak terletak pd redha ibu bapanya...

Entri terbaru:

1. Mohon Sebarkan - Gambar Palsu vs Gambar Sebenar Batu Terapung Dalam Peristiwa Isra' Mikraj
2. Bukan Nak Jaga Tepi Kain, Cuma Prihatin Pada Orang Lain
3. 7 Tips Menjadikan Artikel Blog Anda Mesra Pembaca
4. Farmville Memang Wujud Di Papar, Sabah
5. Kompleks Sejarah Bukit Malawati, Kuala Selangor

by LUNA LANUN

alinac lover said...

erm.. btol tu

nmfairus said...

kasih ibu bawa ke syurga...

ivannightshade said...

hey, give a smile to your mom is a good thing to do.. ^^

by the way, i came here for a blog walking, so, sudikah kau mengunjungi blog saya? ^^
www.catatanseorangsiswa.blogspot.com

aDieyZa said...

walau sesibuk manapun kita, kita mesti selalu ambik tau ttg mak kita.. supaya dia x rasa kesunyian..

semoga mak nadia sentiasa sihat & bahagia hendaknya..

Bart Simpsons said...

wohooo...love you mak aku kat kampung..lama tak pulang...

YOUsoF said...

Kadang² tengok mak macam bersedih pun hati anak ni jadi sedih jugak.. Tak sampai hati nak tengok air mata idu bercucuran..

Gunakan masa sebaiknya dengan ibu ok.. ;)

Mama Gee said...

hurmm turut tersentuh rs........

Shuhada Aziz said...

gembirakanlah ibumu selagi kau ada ibu..kelak bila perginya dia, takkan ada lagi yg mendoakan kita setulus doanya IBU..

eiela said...

sama la kita nadia, saya pun anak sulung jugak. mak tempat mengadu, dan saya jugak tempat mak mengadu.