Monday, 6 June 2011

Korang Pernah Buat Macam Ni Tak




Okay, ini sekadar panduan kita bersama ya.. Tidak ada
kena mengena dengan siapa-siapa pun...Kebetulan terfikir
untuk menulis tentang ini...

Begini ya, anda menginap atau membeli satu-satu barang
itu dengan harganya sekian-sekian..Lalu saat claim harganya
berganda dari kebiasaan.. Contoh, harga sebetulnya RM100,
tapi di resit minta dituliskan RM150.. RM50 itu katanya sebagai
wang upah..Upah ke? Halal ke? Entahlah.....

Kita sering berbahas soal halal/haram sesuatu makanan,
tapi tidak pula kita titikberatkan soal di atas yang juga bakal
mempengaruhi ibadah kita sebagai seorang Islam....
Apapun yang pasti, fikirkanlah tentang amanah juga apakah hal
yang kita lakukan itu berkat atau tidak..Bukankah ianya bakal
menjadi darah daging kita kalau digunakan.. Entahlah.. nak terang
panjang-panjang memang tak pandai... Semoga Allah menjauhi
kita dari setiap keburukan/kecelakaan/kebencanaan..Amin..







3 comments:

Kurahijau.blogspot.com said...

dah banyak orang buat macam tu...

nak cari duit lebih la... nak cari upah la...

alasan semua guna duit....

Nana kata.... said...

Tak tau lah halal atau haram. Tapi bagi saya ianya satu kesalahan sebab kita ambil tanpa boss tahu bahawa dia sebenarnya bayar lebih dari harga sebenar. Kalau rasa boss tu kedekut sangat, cari lah keje lain yang boss tak kedekut.

alinac lover said...

tu la kan.slalu claim lebey tu bole ke ek..