Friday, 17 June 2011

Bagaimana Apply Watermark Pada Gambar

Bismillahirrohmanirrohim..

Okay, mostly ramai juga sahabat-sahabat blog yang bertanya macammana nak apply watermark pada gambar after dah dapat dari nadia.. actually ada 2 cara yang biasa nadia gunakan untuk apply photo watermark neh..

1. Guna adobe photoshop, tapi photoshop neh walaupun user friendly software, tetap juga sukar bagi mereka yang belum biasa menggunakan software tersebut.. So bagi yang tahu photoshop, bolehlah guna photoshop ya....

2. Guna photoscape, yang ini memang sangat simple...Then sangat ringkas dan cepat untuk apply pada gambar..So, kalau nak tahu bagaimana cara nak apply, boleh view tutorial ini ya...


Nadia harap tutorial itu akan membantu mereka yang sebelum neh tercari-cari bagaimana nak apply watermark pada gambar.. Selamat Mencuba ya




11 comments:

Amirah Adnan said...

mira pon guna photoscape jugak..adobe tak berape nak terror lagi..hehe

al_hakim said...

=)

ahsfantasy24 said...

hehe..
kite ag suke adobe,
mcm2 bleh wt, tade batasan :)

Amni said...

tak pernah buat apa2 watermark kat gambar kat blog.. hoho... sebab jarang letak gambar.. hiks..

mimie kamisah said...

mimie dah apply dah apa yang Nadia ajar.. thank you ye Nadia.. :)

nanakimie said...

owh,macam tu:) xtaw pun function opacity tu,hehe

LanaBusyBee said...

nadia, ruby nk tanya ni, kot2 la kalu nadia tau, software apa yg sama mcm adobe photoshop, tapi open source punya? i mean free la, xyah lesen, gimp la kan? selain itu? huhuhu

nadia ar-rumaisha said...

LanaBusyBee: yang nadia tahu, photoscape la yg lebih kurg mcm photoshop...tak perlu license...boleh download mcm biasa saja...

[sutera kasih] said...

semua software utk edit gambo sy dh hilang :(

LanaBusyBee said...

photoscape untuk edit gambar, boleh ke untuk design buat web site ke, banner ke?

emma said...

comelnye hasil design nadia..n_n...boleh buat utk saya tak?