Harta Akhiratmu

Mereka Sahabat

A New Journey Has Began

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 11 Ogos 2011

Jom Kita Buat Header Guna Photoscape

Okay, ramai juga kawan-kawan blog nadia bagitau tak tahu
macammana nak guna Adobe Photoshop and Adobe Illustrator...
So nak buat header sendiri mungkin susahlah... Sebab mostly
tutorial yang nadia bagi menggunakan kedua-dua software
yang telah nadia sebutkan tadi....So kali ini nadia nak show
how to make header with Photoscape pula...Yelah, photoscape
neh lebih friendly kot, sesuai bagi mereka yang baru nak berjinak
dengan dunia design....cheewaaaah memandai pulak aku....
Apapun tutorial neh simple saja... Tinggal bagaimana kita nak
create satu-satu design tuh dengan creative.... Lain orang lain
caranya dan ini cara nadia.... Idea yang simple sahaja.....
Okay, should we start now....


1: Cari gambar yang nak di combine kan untuk buat header..
Better carik yang sama saiz ya....nak tersusun sikit....
Below adalah gambar-gambar pilihan nadia.....cute kan....so much love...




2. Open Photoscape...If tak ada boleh download sebab ini
free software....Macam photoshop tuh, kalau download dapat
trial version saja....
OPEN PHOTOSCAPE/KLIK COMBINE


3. Di ruang kanan Photoscape tuh, KLIK SIDE...
Then DRAG GAMBAR PERTAMA korang...



4. Then DRAG GAMBAR KEDUA.... Automatik dia akan duduk sebelah
gambar pertama sebab kita dah set untuk SIDE di belah kanan tadi...



5. DRAG GAMBAR KETIGA.....See macam dah nak siap kan.....



6. Dibelah kanan Photoscape tuh,, ada button EDIT kan...So
klik situ sebab sekarang kita nak edit gambar neh untuk letak
Wording and Frame....



7. Now pilih FRAME yang korang berkenan ya....



8. Kemudian masukkan TEXT and ubahlah ikut citerasa korang....
Nak bawah ke, tepi ke, atas ke....Terserah kamu.....



9. After dah letak wording, di bahagian bawah photoscape tuh..
KLIK OBJECT/PHOTO+OBJECT untuk combine text and image...



10. Then RESIZE header neh ikut saiz header blog korang.......



11. Lepas itu...SAVE header baru neh....



12. Tadaaaaaaaaaaaaaaa.... dah pun siap header baru neh....
simple and senang saja....



So yang mana terfikir nak buat header ikut citarasa sendiri...Bolehlah
cuba gunakan Photoscape and cara ini.....Selamat mencuba.........






If suka entry ini, jom LIKE..
If comment, comment baek-baek ya...
Thank you...

21 ulasan:

Huda berkata...

tutorial yg bagus :)

Chempaka Sari berkata...

wow!

JunAina berkata...

thanks nadia...kak aina nak try buat headers baru dari tutorial ni...ari tu dah try tp nak buat lg yg lebih cantikkk...

Just berkata...

thanks nadia.. i loike! :)

Rozita berkata...

akak ikut cara ni la dik.. senang untuk org tak pandai ni..

Chuu Muqhlis berkata...

hehe .. cute je :D
suke lahh :)

Hak Milik Allah berkata...

cute la nadia picture kt atas tue..boley lily copy x..hihihi

p/s terpikir laks nak tkar design blog..

Madiana Mohd berkata...

waa..best...bru tau hehe tQ :) nti nk try wt ^_^

fiza berkata...

Thanks for the tutorial ☺☺. Bley buat lpas nih ☺☺☺

♥ Dea ♥ berkata...

wahh..meriah header tuh.. hehe

Lea IsNaw! berkata...

comel je gambar2 kapel tuh

zuwaidah berkata...

eh cantiknyaaaaaa

humayraa berkata...

Subhanallah..
Nadia wat tutorial ye..
Timer kasih banyak..syukran :))

BENA berkata...

gamba katun yg sis nadia pilih tu kan kan same cam sticker lam bilik benaaaa . heheeheh ;)

cityiklan berkata...

Salam Ramadhan Dari Saya Buat Semua
Cityiklan
Iklancoffee
andaforex
Singgah Iklan

Ardini Humaira berkata...

wow comel sangat2, nadia! dni leh cuba gak ni hehe

bunga berkata...

:)..tq cym kongsi..

kaizen berkata...

nice!! pasnih boley try lak....

Sizzling Suzai berkata...

photoscapes mmg hebat kn..simple n fun! hi selamat brpuasa ^^

http://sizzlingsuzai.blogspot.com/

Jue Derella berkata...

nice share...nak cuba gak la...

eiela berkata...

terima kasih share,,saya pun guna photoscape, xreti nak buat header, nampaknya dah ada cara.