Friday, 27 January 2012

Resepi Puding Berkuah Yang Mudah


Bismillahirrohmanirrohim.
Assalamualaikum WBT...

Salam sejahtera dan juga salam sayang buat semua sahabat blog and readers yang masih lagi sudi baca blog saya neh... Okay, today sudahpun masuk kerja kembali.. Mengadap kertas kerja yang berlambak..Oh sangat rindu bau kertas-kertas neh.. Memandangkan hujung bulan sudah, jadi haruslah banyak kerja yang perlu disiapkan...

Oh sudah lari dari topik neh.. Actually last day saya bertungkus lumus menyiapkan puding sagu berkuah neh untuk dibawa ke office...chewaahhhh....sampai gitu sekali.. By the way, ini pertama kali saya buat.. So memang banyak kekurangannya... Resepinya pun simple sangat...Ini cara saya buat ya... Oh ya dari segi sukatan, memang tak formal lah ya....



Bahan-bahan (untuk hidangan 20 cup di atas)

Puding
1 1/2 cawan sagu
5 sudu gula
Pewarna

Kuah
1 tin susu cair (saya suggest Marigold)
2 cawan air (agak-agak)
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula (agak-agak)
1 sudu aising vanila
2 sudu tepung jagung


Begini caranya:
First sekali, rendam sagu tersebut dalam 1-2 jam.. Air biar melepasi sagu dalam 2 inci lebih.. Agak-agak sagu dah sedikit kembang, masak dengan api yang perlahan. Masukkan terus pewarna dan juga
gula.. Kacau sehingga sagu masak.. Then masukkan ke dalam cup..

Untuk kuah pula, masakkan sekaligus bahan-bahan untuk kuah tadi dengan api yang perlahan.. Oh ya, air agak-agak saja, kalau nak kuah banyak, letaklah lebih.. Dan dari segi kepekatan dia, kalau nak
lebih pekat, tambahkan tepung jagung.. Kalau nak lebih manis, tambahkan susu pekat manis.. Kacau selalu dan akan masak bila dah mendidih..

After dah siap masak, tuangkan dalam cup yang dah diletakkan sagu tadi. Macam saya, asingkan dulu dan letak dalam peti sebab bila sejuk, lagi sedap nak menelan...Apapun, selamat mencuba...Maaflah
sebab saya neh memasak main agak saja banyak mana, jarang sangat sukat..So faham-faham sajalah...





6 comments:

Jue said...

ohhhh dapnyer yunk..nak jugak..look yummyyyyyyy...:-)




*indu bangat sme my cyunk nie..emmuahhhhh!!!

the::bored::sha said...

thanks for the resipi. nmpk mudah tp hmmm insyaAllah akan try

AYuNG said...

nmpak senang & sedap..hehe
nk try la nti... =)

Cikpuan rara said...

cantek gmbr sagu yg merah tu =)

Lin Azlina said...

biasalah mula2 buat..asal leh masuk perut suda...

eiela said...

suka jugak sagu nih tapi tak pernah lagi buat sendiri.