Monday, 2 April 2012

Sukarnya Menempuh Kehidupan

Assalamualaikum WBT..
Hello untuk semua reader and kawankawan blog yang masih sudi
membaca malah meninggalkan pesanan di blog ini...
Thank you so much...

ihsan corbisimage.com


Minggu lalu, pada sebelah malam sesudah habis kerja, saya terus
ke bank untuk settlekan beberapa urusan.. Dan saya ditegur oleh
seorang gadis berbaju kurung, lembut dan sopan sekali...
Tujuannya untuk mengutip derma.. Mungkin anda semua juga
telah terbiasa dengan situasi yang saya alami ini tapi yang membuatkan
saya sedikit risau adalah keselamatan gadis tersebut..
Seingat saya waktu itu, telahpun hampir dengan 10.00malam dan
keadaan di kawasan bank tersebut sangatlah sunyi.. Walaupun hampir
dengan masjid, tapi loronglorong berhampiran sangat sunyi dan boleh
saja mengundang sebarang kemungkinan yang berbahaya..


Entahlah, saat itu saya terfikir.. Bagaimana keadaannya kalau saya
ditempat gadis tersebut.. Memandangkan saya adalah seorang yang
sedikit gementar bila berseorangan tanpa berteman seperti itu..
Dan waktu itu juga, saya terfikir, apa agaknya yang dirasa atau
dialami gadis tersebut... Saat itu, apa yang mampu saya katakan
hati-hati, kawasan ini berbahaya.. Dan wajahnya sayu memandang..



Alhamdulillah saya sangat bersyukur apa yang diberikanNya pada
saya sekarang..Walaupun tidak seindah seperti yang laen tapi saya
yakin apa yang Allah berikan ini adalah yang terbaek untuk saya...






8 comments:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Kita pun kena la berhati2... lebih2 lagi bila berurusan di bank pada waktu mlm... banyak kemungkinan boleh berlaku...

Jue said...

emmmm selalu nmpk syg...2 la..kesian kan...tp pea ley buat...rentak idup kita tak sme..semuanya berbeza...huk3


*sgt bersyukur dgn pea yg ada..Allhamdulillah

Myra Jay said...

Bersyukur dengan kehidupan sekarang yang selesa berbanding orang lain yang hidupnya sukar..

HeNRieTTa JoSe said...

sedey tgk picta tuh...kdg2 rietta terasa diri nie kurang bersyukur dengan apa yang ada....asik teringin nak itu nak ini...

bingkisan kasih ibu said...

salam..mmg pun.kekadang kesian budak2 sebaya ank pergi rumah ke rumah menjual kismis dan cd..

bingkisan kasih ibu said...

salam..mmgpun.kekadang kesian bil abudak2 sebaya ank kita pergi kerumah rumah menjual kismis dan cd...kerana kesian beli la jugak...

mama hani said...

sangat bersyukur dengan apa yang ada....

Rapunzel Cikilolo said...

pukul 10 malam, kutip derma? kesian je... :(