Friday, 22 June 2012

Kerana Mulut Badan Binasa


Bismillahirrohmanirrohim...



Salam Jumaat untuk semua yang sudi membaca blog ini..
Thank you so much all of you....


Okay, apa yang saya maksudkan dengan 'kerana mulut badan binasa'
adalah soal bergurau.. Rata-rata ada antara kita hari ini terlalu banyak
bergurau sehingga tidak pernah peduli akan perasaan orang laen...
Apa yang paling saya risaukan, gurauan yang mungkin membinasakan
orang lain...Bukankah itu perbuatan yang melampau....

Apapun saya tak pandai untuk bersyarah atau memberi nasihat..
Saya sekadar ingin berkongsi hadis bagaimana Rasulullah SAW
bergurau... Semoga memberi pengajaran dan panduan untuk kita semua..
InsyaAllah....


عَنِ الْحَسَنِ ، قَالَ : أَتَتْ عَجُوزٌ إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم ، فَقَالَتْ : يَا رَسُولَ اللهِ ، ادْعُ اللَّهَ أَنْ يُدْخِلَنِي الْجَنَّةَ ، فَقَالَ : يَا أُمَّ فُلانٍ ، إِنَّ الْجَنَّةَ لا تَدْخُلُهَا عَجُوزٌ ، قَالَ : فَوَلَّتْ تَبْكِي ، فَقَالَ : أَخْبِرُوهَا أَنَّهَا لا تَدْخُلُهَا وَهِيَ عَجُوزٌ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى ، يَقُولُ : إِنَّا أَنْشَأْنَاهُنَّ إِنْشَاءً ، فَجَعَلْنَاهُنَّ أَبْكَارًا ، عُرُبًا أَتْرَابًا

Hasan al-Basri RA meriwayatkan:

Seorang wanita tua datang menghadap Rasulullah SAW. Beliau berkata: “Wahai Rasulullah, doaakanlah daku kepada Allah SWT mudah-mudahan aku masuk syurga”. Nabi SAW bersabda: “Wahai ibu Fulan! Sesungguhnya syurga itu tidak akan dimasuki oleh wanita tua”. Seterusnya al-Hasan berkata: Wanita tua itu berpaling sambil menangis”. Maka Rasulullah SAW bersabda: “Tolong beritahu kepada wanita itu, bahawa dia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua (kat syurga nanti dia akan menjadi muda balik). 
 
Sesungguhnya Allah Taala telah berfirman: “Maka Kami jadikan mereka gadis-gadis perawan, penuh cinta lagi sebaya umurnya” - Surah al-Waqi’ah 36-37.
 
 
 
 
So, mari kita semua renungkan bersama...
Semoga Allah memberi yang terbaek untuk kita semua...
Amin...
 
 
 
 
 

5 comments:

Nurulee said...

Betul betul. Kekadang bila begurau tu tak pk perasaan org lain pun T_T Nice sharing. Hehe

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/aku-penat-jadi-athlete.html

Shereen Yahya said...

terima kasih sebab entri memberi peringatan buat diri ini :)

zuwaidah said...

nice info nadia.

damha said...

dlm bergurau ada tatasusilanya...jgnlah menjatuhkan maruah seseorang n menyakiti hatinya....

Nora Karim said...

betul... kita kalau bergurau selalu tak pandang kiri kanan...