Sunday, 6 January 2013

Resepi Blueberry Crepe Yang Mudah

Bismillahirrohmanirrohim


Assalamualaikum.......Hai hai semua yang sudi belek-belek blog neh... **eh ada ke yang sudi eh**.. By the way, lastlast year hihihi 2 minggu lalu, saya ada buat tempahan durian crepe and blueberry crepe dari seorang sahabat.. Kan sekarang kat facebook orang tengah hot post pasal durian crepe.. So saya pun macam teruja gila kot, apa benda tuh.. Sedap ke?.. Tengok sahabat-sahabat saya duk post bukan maen sedap rasanya..Mau tak meleleh makcik neh yang duk mengadap facebook.. Lalu saya pun try laaaa tempah dari sahabat... Petang, after kerja, vrooommm start kereta terus pergi ambil dekat rumah Huda, sahabat saya.. Ohh Huda neh sahabat saya dari darjah satu tau tau tau... sekarang we ols dah 29.. What 29........... Subhanallah sekejap saja kan....

Then, bawa balek rumah.. Seriously, ai berebut dengan incik suami tang blueberry crepe.. Kesian durian crepe you, tak berapa laku... So saya fikir untuk order semula dengan Huda but Incik suami nasihatkan untuk buat sendiri.. Boleh makan banyak mana yang boleh..hahahha maken tembam lah kami ini.... And after risik-risik resepi dari internet, terus cari bahan-bahannya...

First time buat, crepe dia tebal sikit..Tapi rasanya, Alhamdulillah best **puji diri sendiri**... Then untuk buat kali kedua, saya ubah resepi sikit, saya tambah air... And kali kedua, memang menjadi, crepe pun soft and comel..hahahah **puji diri lagi**........ Dan semalam, kali ketiga buat, berebut dapur dengan Incik Suami... Alhamdulillah dapat kongsi dengan sepupu and sahabat saya... Kalau tak sebelum neh, memang tak sempat..
Alhamdulillah.... dan ini resepinya....Even u ols dah tau, still jugak nak post kat sini resepinya....



Resepi Blueberry Crepe

Bahan Crepe:

250gm Tepung Gandum
2 biji Telur
500ml Susu Segar (saya guna Dutch Lady)
100ml Air
1 Sudu Teh Aising Vanilla
1 Sudu Teh Pewarna Ungu

Untuk Filling:
1 cawan Whipping Creme yang sudah dipukul kental (Saya guna brand Value Pride)
Blueberry (Saya beli kedai kek)

Cara-caranya:
Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil. Letak sedikit butter, cairkan..
Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream di tengah-tengah, lapis dengan blueberry, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat seperti bentuk bantal dan simpan di dalam peti sejuk..

...................................................................................................................................................................

So inilah resepinya.. hopefully senang untuk korang buat sendiri di rumah. Selamat mencuba...Terima kaseh






3 comments:

Gadis Desa said...

nyummmyyyyy....lma nk buat tp masa x de...hehheeee.... mekasih resepinya..:):)

(ayusham http://eiqaleysha.blogspot.com)

mamawana said...

Nice......sedap tuu

Aniq Bukhary said...

Awesome.. :)