Wednesday, 17 April 2013

DIY Pasu Bunga | Taman Kreatif


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum WBT..


Alhamdulillah dah sebulan lebih saya berpindah dan semakin hari semakin terbiasa dalam menguruskan, membahagikan waktu sebagai seorang surirumah bekerja.. Alhamdulillah Allah telah memberi kemudahan...

Okay, sekarang saya sedang mencari idea untuk menghiasi halaman rumah yang kecil tuh dengan bunga-bungaan.. Al kisahnya, minggu lalu bunga rose kesayangan saya dah berbunga 2 kuntum.. then, pada sebelah malam, tiba-tiba datang beberapa ekor kambing jiran sebelah sebelah hampir meragut kecomelan bunga itu.. Sempatlah dihambat pergi.. Tau tak jam berapa waktu tuh.. 11.30 malam okay.. Dan esok paginya, masa siap-siap nak masuk kereta, nak pergi kerja, sayu sangat lihat dah tak ada bunga, malah tungganglanggang pasunya.. So suami dapat lihat betapa sedihnya isteri dia, lalu letakkan semua pasu bunga tempat tinggi.. Rasa lega kejap.. Sempatlah lihat bunga rose kesayangan tuh berbunga semula.. Tapi semalam  waktu balik lunch, habis bunga and daunnya sekali... Betul-betul tinggal batang sahaja.. Sekali lagi nak nangis... So mula-mula decide nak buat pagar kayu tapi tetiba saya dapat idea untuk buat macam di bawah.. And suami pun bersetuju... Tapi tempat yang diletakkan mungkin lebih tinggi and hanya bunga tertentu sahaja boleh letak macam ni.. Apapun will find another way to save my roses....InshaAllah



So creative kan.. Apapun saya sendiri entahkan bila sempat buat.. InshaAllah tengok keadaan masa saya bagaimana.. Apapun, saya lebih suka untuk buat seperti di bawah.. Boleh guna bahan terbuang and nampak lebih mesra alam gitu.. Go Green... InshaAllah dah siap flower pots rekaan saya, akan saya kongsikan dengan sahabat semua.. Kita sama-sama green kan persekitaran rumah kita ya.. InshaAllah....








5 comments:

✿ummi_izarra✿ said...

comei yunk...
same2 kite berkreatif ye..
wen u dh laksanakan nnti u update kt blog tau..

Cik Puan Rara said...

cantiknya kalau boleh buat cm ni kan.

miza yusof said...

cantik dan kreatif :)

Jue said...

suka gak roses yunk...emmmmm cantik2..sgt suka..kat umah jue kat kg pun de..hek3..tp makla yg tanam..:-)

luqman zakaria said...

cantek! last pic tuh awesome!