Wednesday, 3 July 2013

Antara Kerja Design dan Pentadbiran.. Mana Tekanan Sebenarnya

Bismillahirrohmanirrohim


Assalamualaikum WBT semua..
Okay, bulan ini rasanya kerja bertimbun-timbun atas meja. Kertas berlambak-lambak sampai satu tahap, rupa meja pun dah tak nampak.. Bila stress, letak kepala atas kertas dah, bukan meja lagi.. MashaAllah.. And lately, saya semakin mengalami simptom M iaitu malas.. Bukan malas sikit malah yang amat.. Astaghfirullah.. Secara jujurnya saya memang sangat stress dengan kerja saya sekarang.. And saya sendiri puas mencari jawapan-jawapan kenapa saya stress? And I cannot find the answer.. And seikhlasnya rasa macam nak cuti lama.. Bukan sehari dua malah rasa nak cuti berminggu-minggu.. Sampai macam tuh sekali tau.. Apapun, inilah cabarannya.. Dalam resume masa nak mintak kerja dulu pun sendiri taip boleh kerja dalam tekanan.. So inilah tekanannya kan... Allahuakbar, semoga Allah memberi kelapangan dada buat saya.. Amin Ya Rabbal Alamin..

Okay, lately juga saya sedikit busy menyiapkan beberapa kerja design dari customer dan adik blogger.. Tugas siapkan label untuk packaging and renovate blog seorang adik blogger.. Sebenarnya balik kerja petang, siapkan kerja rumah, masak untuk dinner dan last sekali mengadap laptop menyiapkan design sikit pun tak buat saya stress.. Yes design sangat menyeronokkan.. Dan saya sangat enjoy untuk lakukan semua kerja-kerja neh.. Walaupun secara peribadi, pening kepala sebenarnya nak fikirkan satu-satu idea.. Tapi itulah, saya suka dan saya sangat enjoy......... And bila difikir-fikir antara kedua kerja tersebut sebenarnya, paperwork dekat office tuh sepatutnya tak peningkan kepala pun, sepatutnya tak stress pun sebab benda sama saya buat tiap-tiap hari selama 2 tahun saya bekerja.. And sebahagiannya dah ada dalam sistem, tinggal untuk saya key in manual record saja.. Dan kerja yang saya hadap sebelah malam neh sebenarnya saya patut stress sebab setiap design kena idea yang berbeza-beza.. Setiap kali ada request, setiap kali itu juga, saya kena refresh/keluarkan idea baru...Tapi itulah, saya tak stress pun....... Rasa relax......... 

Apapun, rasanya faktor sekeliling sebenarnya buatkan saya stress.. Bila di rumah, saya hanya berdua dengan suami dan suami dengan kerjanya sendiri... Dan saya pula tenang siapkan kerja saya.. Suasana yang relax and menenangkan gitu.. Okay, rasanya cukup untuk saya mengarut entah apa-apa di sini.. And saya showkan sekali header and menu button yang saya sedang siapkan.. Hopefully ada yang sudi memberi komen... Terima kaseh






5 comments:

Amirah Adnan said...

sabar. chill.. hehe..semua keje ada stressnya..inshaALLAH, ujian Allah tanda sayang

Chuu Muqhlis said...

cmne sis bole bkecimpung buat desig utk blogger., tingin gak jd cmtu huehue

Phat said...

semua pun tekanan argggghhhhh

Cik Aien said...

Design utk blog? waahhh benda baru.. hehe.. Sama mcm saya, suka design. rase besstt and seronok, wlaau kena perah otak utk carik idea..

Actly sya design jgk, tp design utk button badge. Kalau nak tempah button badge, jom masuk blog sya yea :)

salam perkenalan..

MARIA LIZA said...

how much u charge untuk design blog??