Friday, 7 January 2011

Tutorial: Apply Watermark With Photoscape



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum WBT



Wahhh nadia sekarang semakin lebat buat tutorial.. Adehh jadi cikgu sebentar, cikgu yang tidak bertauliah.. Apapun, sangat gementar kot kot lah ada yang tak faham apa yang nadia terangkan.. Maaf ya.. Actually, first time tau bukak photoscape, so bila bukak saja aplikasi..Ohhhh macam ni rupa photoscape, ehhh nak guna macammana ni.. Eh macammana nak buat tutorial kalau tak reti guna.. Hadooohhhh... then, try try godek (explore), akhirnya berjaya juga.. Bagus tau photoscape ni, banyak jugalah kelebihan dia untuk korang edit-edit photo.. Okay, tak nak lebih-lebih mengaruts, jom kita tengok macammana nak apply watermark pada gambar korang.. Ohh ya, jangan salah faham tau, ni bukan tutorial untuk buat watermark guna photoscape tapi cara nak masukkan watermark yang nadia buatkan ke dalam picture korang.. Ini request dari beberapa sahabat yang nadia telah buatkan watermark buat mereka..Oh oh  korang boleh klik gambar untuk lebih jelas ya...

1. Download dulu software photoscape kat sini: PHOTOSCAPE SOFTWARE, then install ya...

2. Open photoscape application..

3. Then choose EDITOR...

4. Drag gambar yang korang nak watermarkkan ke dalam canvas (lihat bulatan merah)

5. After gambar dah ready, klik OBJECT and then PHOTO (lihat bulatan merah)..kemudian pilih watermark yang nadia dah buatkan tu..

6. So akan keluar seperti gambar di bawah..Korang set kan opacity (lihat bulatan merah), ikutlah nak kurang banyak mana..ikut selera masing-masing tapi bagi nadia, nadia set kepada 100..tak nak menonjol sangat..

7. Hah, dah jadi seperti gambar di bawah.. Then, korang adjust lah nak bubuh kat mana watermark tu..

8. Then, please resize your picture ya.. Bukan apa, kalau gambar terlalu besar, nak loading blog aduuuhhhh sangat lambat.. Jenuh menunggu tau, jadi resize (lihat bulatan merah) kepada size yang kecik sedikit.. Nadia pilih 500.. yang sedang-sedang saja...

9. Lepas dah ready semua, klik PHOTO OBJECT (lihat bulatan merah) untuk combinekan kedua-duanya tadi...

10. Save gambar tersebut.....

hasilnya seperti di bawah......
.     .     .

.     .     .

.     .     .

.     .     .

.     .     .

.     .     .


So, macammana, senangkan... Apapun nadia harap sahabat yang bertanya dapat tahu and gunakan cara ini.. Bukan apa, nadia guna photoshop, nak install photoshop makan MB jugak..berat lappy nanti, kalau lappy budak graphic memang guna memory yang besau...Lagipun nadia lihat photoscape ni cara paling mudah untuk apply watermark... Okay, if ada problem, boleh email nadia ke mynadiadania@gmail.com.. InsyaAllah nadia cuba bantu ya...

Sekian dulu kelas hari ini.....hahahhaha kelas tuh... InsyaAllah akan bersambung selepas ini tentang cara untuk apply watermark guna photoshop and mengubah style watermark korang..InsyaAllah... Hopefully ada manfaat yang korang boleh dapat dari blog nadia ni... Thanks ya sudi membaca, mengomel...


14 comments:

Kembang Perawan 3288 said...

sye bubuh WM tulisan je. boleh la..tp x cntik.nk gmbr2 mcm akak pnye jugek.wuuuu

Miss bubu said...

nice tutorial :)

chuu said...

chuu salu wt editting pakai phtoshop je.,
tp bile baru format laptop ni sume da
ilang x install lagy, phtoscape ade tp x reti hihi.,
btw,nice tutorial sis :D

NS said...

gune photoscape jgk. tp tak tahu cara ni. tq shre! =)

Sharinginfoz said...

tak reti nak buat benda alah ni, thanks for sharing

Mknace said...

:):):) terbaeekkk!!!!

Hana Kirana said...

Sis Nadia... Terima Kasih atas Tutorial ini....

Hana Kirana said...

Terima Kasih ye..

http://hafiszalfamily.blogspot.com/2011/01/terima-kasih-nadia.html

saNah said...

thankss gve the infoo

tomatokering :) said...

ceq pon besa guna photoscape je . huhu

AYuNG said...

wahhhh....dah explore...tahniah..hehe..
ayung jugak yg xreti lagik..hehe

Shafique said...

KEpada semua boley guna FastStone Image Resizer untuk batch resize dan watermark. Agak simple dan alternatif kepada Photoscape :)

ieda said...

kalau guna sofware wondershare photo college mcm mana pulak dik ??
huhuhu akak x der photoscape nie ..kalau ada leh lah cuber2 :)

Mekz's! said...

thank you for the info! (^^)