Saturday, 8 January 2011

Tutorial: Change Your Watermark Style in Photoshop

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum WBT


Okay, bersambung kelas hari ini...hihihihi... Mengada jer kau ni nadia..hurmm sebenarnya tutorial ni saja-saja nadia buat.. Nadia selalu apply cara ni waktu nadia kerja bahagian design dulu.. Sangat simple and nadia sangat sukakannya.. So, if korang nak guna/ubah style watermark korang boleh saja sesekali kan.. Tapi most guna gambar yang gelap-gelap lah sebab kalau gambar yang cerah, hasilnya kurang menggoda...hihihi ayat tak boleh tahan... Okay, tak mo mengaruts, jom kita tengok cara-cara... Ni basic saja, bagi yang dah pro mungkin lain cara mereka but bagi nadia yang intermediate ni..Inilah cara nadia..

1. Open aplikasi adobe photoshop


2. Open gambar yang ingin di watermark kan...

3. Open watermark

4. Drag watermark ke dalam gambar.. Guna DRAG TOOL seperti di dalam bulatan merah.

5. If watermark terlalu besar, tekan CTRL-T, then resize watermark tersebut.. Please tekan SHIFT sewaktu resize ye supaya gambar tak penyek..After resize, klik icon RIGHT seperti dalam bulatan merah..

6. Then, drag watermark ke tempat yang korang suka, and dekat LAYER watermark, korang tekan CTRL and dalam masa yang sama klik petak di LAYER watermark.. and hasilnya, akan terselect cuma watermark...Macam gambar kat bawah..

7. Dah select, ADD NEW LAYER pulak..

8. Then, klik SELECT/INVERSE.. tengok dalam gambar..tujuannya untuk select luar kawasan watermark

9. Then choose COLOR/WHITE..

10. After dah choose color, curahkan color pada kawasan yang telah di SELECT/INVERSE tadi.. so jadilah seperti kat bawah ni..
11.  Lepas dah curahkan color putih tu, Tutup mata watermark tersebut... Boleh tengok di LAYER, contoh dalam gambar di bawah..

12. Then, reduce OPACITY and FILL, nadia pilih 90-20..ikut selera masing-masing..

13. Lepas dah buat semua tu, jadilah gambar seperti dibawah.....Tak berapa nak cantek sebab nadia guna gambar yang terang.... Tak ada gambar yang scary dark sikit... So, meh kita tengok hasil yang tak seberapa ni...huhuhuhu








Apapun, nadia harap ada manfaat yang boleh korang ambil melalui tutorial ni.. Okay, if ada yang tak faham, jangan segan bertanya..InsyaAllah mana boleh bantu, nadia bantu... Untuk watermark atau pertanyaan, emailkan ke mynadiadania@gmail.com.. Malam ni insyaAllah nak siapkan beberapa watermark sahabat blogger... Sekian dulu, jumpa lagi di tutorial akan datang...hihihi thanks sudi membaca and mengomel...

18 comments:

padin said...

yeah.. berguna tutorial nih, ringkas dan mudah paham,

Bicarahati said...

Salam wak!~ Wahh!~ Menarik juga tutorial nie.tak terfikir nak guna layer warna putih tue. Waaa leh designkan watermark tak? Ngeee!~

Trimass atas tutorial nie amat berguna.

farhah adeli said...

wah. tutorial best. thanks. nti nak buat la. =)

♥♥LiSsA♥♥ said...

wahhh.. info yg berguna...:):)

teynteyn said...

nais ;)

maicher said...

tq sebab buat tutorial pasal ni.. :)

Layanzz Community said...

thanks...
tutorial yang best..

NOOR FATIN said...

lepas ni nak letak watermark kat blog la. heheh

y u y u Z u l a i k h a said...

heheh.. nak mintak sis wat untuk yuyu la :P

ahsfantasy24 said...

nice entry..!
kite suke..watermark ley
cgah plagiat tnpa kredit :)

BENA said...

jeles laaaa sebab nadia pandai gune photoshop! bena tak expert ag. heeee~

LyNn'Azlina said...

pandaila nadia guna photoshop..lin xretila..apapun tq tutorial ni..leh try2

ieda said...

cantik dikk ...

:: Zanna :: said...

pandainya nadia...klu zanna mesti pandang smpai lebam kat photoshop tu..eheh~~ gud info.. =.=

Alin Marlini said...

nadia boleh tulun buatkan akak watermark tu?hehehe..

Lagi satu kalau nak download photoshop tu yang downloada mana satu ek?

humayraa said...

A'ah..akak pun nak tanya..

Link mana ye download photoshop..haritu rasa macam nampak kt blog nadia, skrg da tak jumpe...kat mana ye nadia
tq

lllradio_rosaklll said...

As'salamualaikum kakak nak download adobe illustrator macam mana yee heehehehhe harap boleh tolong ^^

lllradio_rosaklll said...

As'salamualaikum kakak nak download adobe illustrator macam mana yee heehehehhe harap boleh tolong ^^