Friday, 17 June 2011

Hukum Memotong Kuku Dan Rambut Ketika Haid

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan salam Jumaat untuk semua yang sudi membaca blog nadia yang semakin hari semakin suram neh... Terima kaseh banyak-banyak...

Okay, hari ini nadia ingin kongsikan sesuatu yang nadia kira sangat penting bagi orang-orang perempuan... Yelah kan, kadang-kadang hal-hal kecil seperti ini kita sering terlepas pandang... Okay, mengenai hukum memotong kuku dan rambut ketika haid neh, sebenarnya pada nadia sendiri banyak sangat kekeliruan.. Tahu kenapa? Masa nadia sekolah dulu, duduk asrama.. So, bila nadia tanya kawan-kawan, mostly jawab hei, awak kena simpan kuku dan rambut. Pastu bila nak mandi wajib, kena mandikan sekali.... Dalam kepala nadia duk fikir aduh lecehnyer....Then, bagi elakkan hal yang leceh tuh, time-time nak dekat period tuh, selalu pastikan kuku neh pendek sebab time period tak boleh potong kuku kan....


Then, balik saja rumah, nadia tanya mak... U know mom always have an answer... Betul tak? Walaupun hal tu dia kurang tahu tapi dia still akan usaha cari jawapan.... Then bila nadia tanya mak, mak cakap tak apa potong kuku waktu haid sebab ini soal kebersihan diri.. Takkan nak makan dengan
kuku yang panjang... Mak cakap, kuku panjang neh tempat syaitan bertenggek.. Kalau kita selalu makan dengan kuku kita yang panjang tuh, lama-lama boleh jadi bengap..Wallahualam..
Apapun ini semuanya soal kebersihan diri kita... Nak tahu seseorang itu, bersih atau tidak, first sekali, tengok jari-jari dia...

Okay, berbalik soal hukum, nadia terbaca dalam suratkhabar Metro tempoh hari, ruangan Fikrah Dr. Salam. Then ada soal jawab tentang memotong kuku dan rambut ketika haid...Dan jawapannya seperti berikut:

"Memotong kuku dan rambut dibenarkan ketika haid apabila ada keperluan berbuat demikian.. Kuku dan rambut yang sudah dipotong juga tidak perlu dibawa sekali ketika mandi wajib"


So, nadia harap jawapan dari Dr.Abdul Salam Muhammad Syukri itu dapat meleraikan kekeliruan yang ada... Apapun selamat beramal dan semoga ibadah kita akan sentiasa meningkat dari hari ke hari... InsyaAllah.....




21 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nice entry =) ramai yg konpius tentg nie..byk version..hurm..

Isteri Encek Bard said...

terim akasih nadia ata sperkongsian ilmu

Mekz's! said...

smalam pn sy dok pikiaq boleh ke dak nak potong kuku (since panjang gile sbb b4 haid lupe potong, slalu sy buat mcm nadia, nak dekat period potong)then, ayh sy kate boleh, abg sy kate xboleh..so, jd sy jd syak wasangka and tQ to you! ;))

Dilakochan said...

Tuh la.. selalu tau jd isu ni masa zaman2 remaja..

semua pun nk potong kuku was was.
Budak sekolah plak. yg suka simpan kuku, bila tanya 'asal x potong kuku?' xbole potong..piod! Alasannn..

Kebersihan diri tuh penting..

Dengan entry nadia ni, dpt la bukak mata gadis2 kt luar sana tu! :)

fiqaliqa said...

terima kasih atas info ni :) memang selalu konfius. kunk semua kuku simpan dalam plastik nak bawak g mandi wajib. hehe

fiqaliqa said...

terima kasih atas info ni :) memang selalu konfius. kunk semua kuku simpan dalam plastik nak bawak g mandi wajib. hehe

myravea said...

nice entry :) dulu benda2 ni laa yg buat myra confius skit..hehe..zaman skolah dulu, mcm2 dorg ckp, xboleh potongla, kalau potong kne bwak mandi wajib skali..hee..poning den

nadiaazira said...

thanks for the info...i pun confuse tapi i selalu potong je sebab i tak suka kuku panjang...huhuhu....

wa khairul onggon said...

Informatif.. wlupun saya lelaki, saya pun dapat ilmu gak :)

Atiqah Wadiah said...

ibu sy pon slalu ckp klu x selesa ngn kuku pjg time period bley potong..

Aida Azryn said...

ic.. aida lau time tu, dok potong kuku jugak kalau kuku pjg. sebab xbiasa dgn kuku pjg.

liyana said...

betul2, kt asrama dulu selalu kompius, punyela simpan kuku. pastu klu dh pjg sgt bwk p mandi wajib sekali, hehe

Amni said...

betul.. saya pun ikut pendapat yang itu...=) ustazah dulu pun soh potong je.. tadak alasan tak kemas.. islam kan indah.. jadi penganutnya mesti la indah2 jugak kan... =)

iQapiQa said...

tq utk perkongsian ini.sy pon selalu gak kena tgur dgn kwn2 hal2 ni..pasni tak ragu2 dah..

[sutera kasih] said...

lama tak singgah sbb busy bercuti & lappy rosak huhu bkn tak ingt nadia tau..hehe btw, nice info pasal ni sbb ramai lagi gadis msh tak fhm ttg isu ni..sy pun prnh tya ustaz time skolah, dia ckp tak perlu bw mandi kalo dh potong kuku & rambut sbb dh berpisah dr badan..lagipun utk kebersihan, potonglah..

Cik Miera said...

thanks nadia.. miera pun pnh tanye ustazah, dia kata yg kene bawak mandi skali tu bila kita mati je.. tp bila haid, tak payah simpan n bawak mndi...

nice info :)

mimie kamisah said...

Terima kasih atas info nya Nadia..
mimie pun time skolah2 asrama dulu pun ada gak dengar pasal ni..
tapi mimie tak pedulik pon sebab bagi mimie jaga kebersihan tu setiap masa..

miszFAZIE said...

thanks for the info .
akhirnya tahu jgak :)

fisa othman said...

baru jek potong kuku..hehehe tenkiu for the info..;)

Nour Akmal said...

ramai yang konfius..
selalu jd hal bila mslh ni tibul..
thanks atas perkongsian ni..=)

Anis Sabrina said...

Waahh..terima kasih untuk informasi ni ~

Kawan2 saya kata HARAM memotong kuku ketika haid. Huhuu..was2 la juga.

Apa2 pun , sekarang dah tahu dah boleh ke x.

Kekeliruan sudah hilang ~