Monday, 22 August 2011

Jadilah Manusia Yang Bijaksana

Alhamdulillah syukur di atas segala nikmat yang Allah
berikan..Syukur di pagi Isnin yang sangat indah..
Syukur atas segala rahmat yang diberikanNYa....
Alhamdulillah.....


Okay, hari ini tak nak berleter panjang... Sekadar
memperingati sesama kita..Yelah, kadang-kadang kita
tak sedar sebenarnya kesalahan atau kesilapan yang
kita lakukan...So mai kita sesama bertegur sapa,
memperbaiki kehidupan kita...InsyaAllah.....

bambam sungguh ai....huhuhuhuhu

Actually last day sekali lagi nadia di undang...chewahhh
besar sangat kau nadia pakai undangan gitu...huhuhuh
nadia diajak oleh adik-adik chomel, rakan tempat kerja
lama dulu tapi dah macam adik beradik gitu....
Kami berbuka puasa sekali lagi, di Padang MPK...
Agak-agak dah bosan kot padang dengan muka nadia neh
saja kan....huhuhuuh seronok sebenarnya....
Tapi yang tak syok, semalam kan Ahad...so waktu nadia
sampai, nadia terpaksa pusing and pusing and pusing
mencari parking...Last sekali parking kereta selang dua
bangunan dari Bazar Ramadhan...Jauh you.... berjoging
ai nak pergi beli makanan and carik tempat bersimpuh...


Tengah duk marathon nak ke Bazar Ramadhan, Azan
yang sangat indah berkumandang.... huhuhu mujur
ada air tebu yang dibeli oleh salah sorang adik, tepi 
kereta manyak-manyak itu, nadia srruuuupppp air tebu tuh...
Kan afdhal mempercepatkan berbuka....Then terpaksa 
cross padang yang penuh dengan orang-orang Kuantan tuh..
Eh orang Kuantan ke semua??? 
Apapun, nasib lah awal-awal dah pesan pada adik-adik lain,
if kami sampai lambat, sila lah tolong tapau untuk kami...
So just carik tempat bersimpuh, bersila sahaja....
Kami baru saja sesuap makanan, orang-orang di sebelah pulak
mostly dah ready nak pergi solat Maghrib....hhuhuuhuh
Apapun, overall sangat happy dengan adik-adik yang
sangat happening ini... Even ada yang baru saja jumpa, dah
sporting and rela diusik oleh nadia yang kuat menyakat neh...







Okay, habis cerita pasai berbuka atas padang MPK nun...
Sekarang kita cerita pasai apa yang berlaku atas padang MPK
tuh usai kita-kita semua makan.... Okay, sebabkan nadia lewat,
so lewat jugalah siap makan... Then dah selesai makan,
ada antara yang berbuka di situ tak reti untuk angkat sampah
sendiri dan letak ditempat sepatutnya....Sedih lihat situasi itu..
Nadia tahu, pasti ada yang cakap... Alaaa biar orang MPK buat
kerja sikit....Eh kawan-kawanku sekalian, hang tengok jam tak 
pukul berapa masa tuh... Bukankah sepatutnya waktu tuh,
selepas berbuka, waktu untuk mereka rehat dan menunai
solat sunat tarawikh.... Mereka pun manusia seperti kita,
ada hati dan perasaan.....Memang sedih tengok situasi tuh....
And nadia respect mereka yang tahu menjaga adab dan 
kebersihan...Entahlah nadia pun tak pandai sangat nak
berhujah atau berbahas soal neh...... Sebab nadia sendiri pun
tak sempurna, tak adalah bagus....Cuma sekadar berpesan
sesama umat Islam....Tak rugi untuk berbuat kebaikan....
Below gambar sesudah solat Isyak, hampir jam 9.00 kalau
tak silap nadia.... Pakcik neh tetap lagi teguh menyiapkan
tugasannya.... Semoga Allah memberkati mereka....



Ahhhhh entahlah, tak reti dah nak tulis apa, nak cakap
apa...yang pasti Allah kurniakan akal buat kita semua
berfikir...Tepuk dada, tanyalah diri sendiri..............
Wallahualam....




If suka entry ini, bolehlah LIKE...
If nak comment, comment secara 'sehat'..
Thank you!

9 comments:

rara pinkmafia said...

besh nya iftar reramai cm tu =)

JunAina said...

nadia...

kadang2 manusia ini suka mengambil kesempatan. kemudahan dah ada tetapi tak nak guna (tentu ada tong sampah di sediakan).

tiada kesedaran...

bunga said...

itulah..bunga pun xsuka lau org xbuang tempat yang disediakan..

NinaAz said...

macam syok jea iftar kat padang..tapi kat sini xd padang macam tu..hukhuk

Hak Milik Allah said...

untuk kesekiankalinya kan mydear...usaha untuk menjadi lebih baik itu lebih bermakna daripada hasil yang kita dapat tu..fikir-fikirkan. n take care my dear

Nazra Nazurah said...

yelah...tepuk dada, tanya iman kita...

Firdnurjue said...

emmm xpernah lg buka c2...emmm tu la yunk..manusia nie fikir nak sng jeak...bukan fikir org lain..asal lpas drik sdruik dah..emmm

zuwaidah said...

menarik buka puasa temapt terbuka mcm nih....

www.vrushtechnology.com said...

It’s a good knowledge sharing website. I appreciated your work and knowledge. Thank for this. Website Designing and Development Company Ahmedabad