Thursday, 17 May 2012

A Journey To 'Kurus' Again And Again


Assalamualaikum WBT..
Alhamdulillah syukur pada Allah even minggu neh sangat mencabar..
Betullah orang tua cakap darah manes.. And me? mudah sangat
naek angin sekarang ditambah pula dengan 'saket perempuan' yang
semakin menjadi-jadi.. Allahuakbar!!!

Apapun, mak selalu pesan, syaitan itu akan semakin kuat menghasut
apabila anak-anak adam semakin hampir dengan sebuah perkahwinan..
Jadi saya harus kuatkan semangat dan bersabar... And untuk
mengurangkan unsur-unsur atau buah-buah pertengkaran, so we
decided not to see each other... Kalau jumpa pun cuma di pejabat..
Dan itulah sebaeknyer...Semoga Allah memberkati silaturrahim ini..Amin..

got this lovely picture from google


Okay, tentang perjalanan nak kurus neh, dari dahulu lagik... Sekejap
jadik sekejap tidak...Orang cakap hangat-hangat tahi ayam... Tapi
sekarang semangat tuh semakin ada kerana selalu sangat saya dengar
orang panggil saya bulat, debab dan yang sewaktu dengannyer...
Tapi tak kisahlah, janji hati saya senang.. Dan saya tidak menganggu
orang laen dek kerana debab saya neh kot.... Apapun, saya memang
berniat untuk turunkan kembali berat badan saya seperti sebelum ini...
InsyaAllah saya cuba sebaeknyer malah mak sendiri banyak bagi 
support... 

Then apa yang saya lakukan cumalah sekadar mengurangkan pengambilan
nasik, banyakkan minum air..Setakat ini baru tiga hari saya mencuba dan
Alhamdulillah belum pening-pening kepala dek kerana perut kosong..
And saya juga berusaha sekuat mungkin menyarungkan kembali
set premium beautiful yang saya beli dua tahun lalu... Mak cakap untuk
bentukkan kembali body shape yang telah hilang dek kerana tersumbat
oleh lemak degil...hahahahha....

Apapun doakan saya ya.... Mana-mana yang ader tips, silakan untuk
berkongsi dengan saya....Sangat-sangat saya hargai.....
Terima kaseh...







 

6 comments:

Hasan Amran said...

Saya pun nak kahwin dah dekat ni. Saya diet jugak.

Saya banyakkan minum air. Kiraan dia setiap 25 kg berat badan kita memerlukan 1 liter air. Contohnya berat saya hari tu 124kg. So, saya kena minum 5-6 liter air. Air penting untuk badan untuk buang semua toksin. Bila toksin dan keluar maka lemak pun mula keluar jugak.

Nasi boleh makan, tapi kena kurangkan. Formula dia, ingat muka Mickey Mouse. Ada dua bulat kecik dan satu bulat besar kan?

So, hidangan makan tengahari contohnya bulatan besar adalah untuk sayuran dan buah-buahan, mana kala bulatan kecil adalah saiz hidangan untuk nasi dan sumber protein contohnya ikan,ayam atau daging.

lagi satu kurangkan yang bergoreng. Memang sedap kalau goreng2 nie, tapi cuba kurangkan. Lebihkan yang rebus2 dan sup.

Diet ni kadang memang tension sebab ada je yang menggoda ke arah makan. Tambahan makanan segera ni, ada je promosi dia terbaru. Tapi kena tabahkan hati demi diet dan sihat.

Ok. Selamat berdiet.

Sembang Kedai Kopi
http://hasanamran.blogspot.com

HeNRieTTa JoSe said...

Selalu dengar org cakap...alam pertungan tuh darah manis...

Rawlins byRawlins said...

Tahniah...
Bila hari bahagia tu?
Doakan semuanya lancar ye

Kalau nak rahsia kurang berat badan secara sihat, lawat blog saya.
Baca entri nie
http://www.byrawlins.com/2012/04/premium-beautiful-testimony-of-new-and.html

IEQAH said...

chaiyokkkk !!


ieqah follow sini ^^

Zeti.Halim said...

adeh... mmg mengerikan dik.. akak dulu lepas bertunang hati senang nak kawin, badan terus naik. baju nikah pun sendat je sbb tempah 2 bln sblm tu. alhamdulillah, dah beranak ni boleh pulak berat turun. jemputla baca kat blog akak, ada sikit2 tips kurus... nak follow u yer? follow me back..

mr&ms bOZhiCkA said...

follow me and i give tips how nak kurus k..nanti i buat entry..hehe