Sunday, 17 June 2012

DIY | Cara Membuat Bunga Tisu


Bismillahirrohmanirrohim...



Alhamdulillah..at the end, saya berjaya juga menyiapkan tutorial untuk membuat bunga tisu..So much in love with this craft.......... So bagi yang berminat, bolehlah cuba buat sendiri bunga tisu neh, bukan saja untuk wedding, malah boleh kita gunakan untuk hias rumah.... Terpulang pada idea and kekreatifan masing-masing..


1. Sediakan tisu dan dawai halus yang biasa digunakan untuk buat bunga...
2. Potong tisu menjadi 4 bahagian... Kalau saya, sehelai tisu dapat 2 kuntum bunga.. So sehelai tisu akan dapat 8 bahagian..
3. Susun 4 bahagian tuh, then lipat seperti kita nak buat kipas. Untuk saiz, saya biasa agak-agak saja..sorry.....
4. Dah lipat, ikat dengan dawai tadi...dan kedua hujungnya, gunting sedikit untuk bentuk kelopak yang cantek....



5. kembangkan seperti payung macam dalam gambar di atas..
6. leraikan setiap satu dari 4 helaian tisu tadi..... Hati-hati sebab tisu sangatlah lembut...and mudah terkoyak.....
7. Dah leraikan semua, cantekkan mana-mana kelopak yang tersembungi and kemaskan....
8. Dah siap pun bunga tisu...........hihiihihi sorry tak cantek mana...


Maafkan saya kalau kekemasan tuh kurang, maklum sajalah ini pertama kali saya buat tutorial craft neh, biasa saya cuma buat tutorial design, and itu memang bidang saya..Apapun hopefully tidak menjadi masalah dan harap memberi manfaat kepada mereka yang ingin mencubanya....
Selamat mencuba dan semoga dipermudahkanNya.. Amin....





13 comments:

sarah mohamad said...

Kreatipppp! Tak terpikir pun nak buat bunga dengan tissues. Heee

sarah mohamad said...

Kreatipppp! Tak terpikir pun nak buat bunga dengan tissues. Heee

Anasyg said...

seyes kreatif - cantik ar kak - congrats ! nak try ni.

๖̶̶̶ۣۜc-mp3ñk said...

kreatif sangat bro :D

Nora Karim said...

cantiknya...

HeNRieTTa JoSe said...

aitu pown wt bunganieh jugak...skank dh mkin femes....

JunAina said...

Comey jekan. Tisu ganti dengan kertas buat bunga yang warna-warni tu aga2 cantik tak.

zuwaidah said...

dah cantik dah tu. kalau kak zu yang buat, sure lagi hodoh jadinya...tangan tak berseni langsung hihihih.

anak kecil said...

wah bagus
boleh nih, buat di prektekin :)

visit :)

n.A.n.i said...

cantiiikkk!!nk try jgk

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

eh cantiklah!! kreatif..x tau pula tisu boleh buat bentuk bunga :)

cik fida lee said...

cantik dan kreatif .. suka sangat tengok .. nanti nak try buat camni .. jimat :)

cik fida lee said...

cantik , kreatif serta jimat .. nanti nak try buat .. heheje ...