Thursday, 23 August 2012

Dugaan Ketika Bertunang

Bismillahirrohmanirrohim


Malam Syawal yang ke-6... Sekejap sangat~ pejam celik dah hampir ke bulan September.. MashaAllah, banyak lagi belum saya persiapkan..Diri saya sendiri.. Rasanya masih lagi ditakuk lama, tidak ada peningkatan.. Astaghfirullah...



Kurang 2 bulan saja lagi, saya bakal bergelar isteri.. Kadang-kadang saya bertanya diri saya sendiri..Adakah saya bersedia? Dan semakin hampir kepada alam perkahwinan ini, bermacam dugaan datang menghimpit sehingga membawa hati ini jauh.. dan tawar.........Astaghfirullah Al-'Adzhim...

Apapun, mak selalu pesan, syaiton itu akan cuba sedaya upaya menggoda anak adam terutamanya yang semakin hampir kepada perkahwinan... Jadi banyakkan bersabar dan berdoalah kepada Allah supaya diberi petunjuk dan dijauhi dari godaan syaitonirrojim..

Apabila berkahwinnya seorang itu, syaitan menangis dukacita kerana 
tertutuplah satu peluang bagi syaitan untuk menggoda anak Adam 
supaya terjebak dengan maksiat. Rasulullah juga pernah bersabda maksudnya, 
apabila berkahwinnya seorang anak Adam, sempurnalah separuh daripada 
agamanya. Maka sempurnakanlah yang separuh lagi dengan Taqwa
Dan kerana itulah disyariatkan perkahwinan. Lihat selebihnya.

InshaAllah selepas Hari Kemerdekaan 31 Ogos ini, incik tunang akan start process borang perkahwinan bagi pihak dia dahulu, seterusnya giliran saya.. Sejujurnya, saya gementar dan takut... Itulah yang selalu terbisik di hati kecil saya... Apapun saya serah kehidupan saya pada Allah Taala kerana saya amat yakin padaNya.. Yang saya perlu lakukan, terus berdoa dan redha.... Seperti kata banyak orang, hari ini kita mungkin menidakkannya malah kita mungkin menanges semahunya tapi percayalah, esok kita bakalan tertawa bila mengenangkan hari semalam........


InshaAllah selepas ini juga, saya mungkin semakin sibuk dengan urusan persiapan perkahwinan.. Dengan erti kata persiapan yang sebenar.. Kalau sebelum ini, untuk siapkan satu persatu paperbag,
saya selang seli dengan sifat malas dan tunggu esok tapi selepas ini, tidak ada lagi perkataan-perkataan tersebut.. Masa itu sangat pantas.. Nak kejar pun tak sempat..... Apapun, doakan yang terbaek untuk saya ya... Ohhh terlupa, saya janji akan update paperbag yang telah siapkan.. Alhamdulillah sebahagian telahpun siap dan inilah hasilnya..



Tak surprise kan sebab orang dah tahu.. Saya tak kisah pun, lihat saya nanti pun kira surprise jugak kan??? Boleh tak macam tuh? Apapun walaupun sesetengah orang mungkin fikir sangat simple
tapi bagi saya ada nilai tau..... and sangat jimat kos....Cuma tenaga, masa and kesabaran perlulah extra...Apapun saya sangat enjoy buat semua neh....And hopefully dengan cara saya neh memberi inspirasi **chewahh** kepada mereka-mereka yang juga bakal berkahwin tak lama lagi....inshaAllah...Okay.. thats all... thank you kawan-kawan...





8 comments:

♥ Cik Cha said...

wahhhhh wedding gift tu cha baru nak buat utk vip kot.. simple2 jugak cm tu.. eh dalam tu letak apa? share sikit... ngeeee

HeNRieTTa JoSe said...

Chantek.....suka tgk....bg rietta biar simple, adal elegen...asal sweet....

Fatin Nadia said...

wahh dah nak kawen..bestnye.. :)

AYuNG said...

slowly nadia...=)
take care & selamat ari raya =)

nur anis said...

wahhh...memang perlu kerajinan super duper ni nak buat macam ni..:)

Aku-Enot said...

Semoga segalanya dipermudahkan...

onie said...

wahhhhhhhhh!cantiknya paperbag tu ! :D

JarikuBerkata said...

camna nk buat bunga tu...cam comel je...plan utk buat time majlis akikah anak nnt...klau sudi, share la yer...tq...=)