Sunday, 15 May 2011

Diet Sport

Ohh sebenarnya bukan diet sangat pun dan juga
bukan sport sangat... Cuma saya sekadar mencabar
diri saya sendiri untuk cuba menurunkan berat
badan dengan bersukan..Sukan yang saya maksudkan
adalah badminton.. Hurmm sukan yang saya gemar
ada 3, badminton, ping pong dan juga futsal dan antara
kesemuanya yang paling mudah adalah badminton kot..
So, now saya mulakan kembali bermain badminton..
jangan tak tahu, excited punya sampai dalam rumah pun
boleh main badminton.. Ye lah adik-adik saya sunggoh
excited (malu nak ngaku saya yang excited)....hihihi So kadang
panas di luar, adik-adik ajak mulakan game dalam rumah
saja...Rumah saya rumah kampung, dulu rumah tinggi
ada tangga..sekarang dah jadi batu.. So bumbung still
jugak tinggi... Bolehlah setakat libas raket rendah-rendah..
hahahah semua boleh jadi kan.. Lagi satu, ruang tengok
TV rumah saya sangat luas...Itu yang pekena saja...

Jangan pakai jeans ya time bersukan, tak serap peluh


Apapun sebelum neh saya cuba dengan aerobik dan
jogging.. Tapi yelah, saya neh pemalu nak jogging...
Hahahah tipu jerk... sebenarnya saya malas....hahahah
Nak aerobik boleh saja, memang best tapi kalau duk
aerobik sorang-sorang memang tak sampai 10 minit
pun dah jadi bosan dan letih... Kalau ramai-ramai bestlaa..


So, now saya cuba mencabar diri saya sendiri dalam
usaha neh... Kalau sebelum neh saya cuba berdiet dengan
mengambil sayur dan buah-buahan serta nasik cuma
satu senduk sehari, beratnya turun juga dalam 2 kg
seminggu... Tapi yelah, badan saya jadi sangat lemah...
And sekarang saya cuba perlahan dengan cara neh..
Tak apalah turun perlahan dari turun mendadak... Janji
ianya konsisten.... Misti pelikkan, saya ada asthma tapi
boleh pula bersukan... Sebenarnya saya cuma tidak boleh
sejuk dan panas sangat... Kadang saya duduk saja tanpa
buat apa-apa pun, tiba-tiba asthma datang... Saya lebih
risau keadaan persekitaran berbanding bersukan kerana
bila terdedah pada asap, habuk juga saya boleh jadi
lelah.... So, moralnya bagi mereka yang asthma, cuba 
kenali dulu situasi macammana yang membuatkan asthma
itu datang..... Dan jangan sesekali mengeluh, yakin pada
diri..Allah menurunkan ujian pada setiap orang... Bersyukurlah..


10 comments:

Firdnurjue said...

yunk...i like badminton to dear...ahhh beshnyer dapat men puas2..really enjoyed k!!huk3

cik fara said...

awakk pasti bolehh . go go ! ;)

ishiko said...

wuwuu.. mau diet juga^^

Ardini Humaira said...

lama dah tau dni tak senam. uiskkk nak insaf berjemaah la :D

nORmAL said...

Yea selamat berjaya kepada akak.. heheh adik pun tengah b'usaha menyelimkan badan hehe alhamdullilah dah dapat kurangkan 5kg..

nadia ar-rumaisha said...

firdnurjue: yunk, ti kita lawan badminton sesama nak...hikhikhik misti best kan...

nadia ar-rumaisha said...

cik fara: tenkiu so much dear...

nadia ar-rumaisha said...

ishiko: moh kita diet sesama ye...

nadia ar-rumaisha said...

Ardini Humaira: alaaa dni dah slim, tak yah diet laaa.....hikhikhik

nadia ar-rumaisha said...

normal: uiiitt dik bagi akak petua sket camner nak kurus tuh...