Monday, 18 October 2010

Rahsia Menjadi Manusia Yang Cantik, Cergas dan Berjaya

Assalamualaikum WBT...  Alhamdulillah syukur di atas segala kurniaan Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang... Tulisan kali ini, nadia sekadar ingin berkongsi sedikit petua, panduan juga motivasi buat semua. Semoga ianya memberi sedikit sebanyak manfaat buat kita dalam memuhasabah diri dan meningkatkan jati diri sebagai umat Islam...InsyaAllah. Artikel ini nadia petik dari facebook, yang dikongsi dari seorang teman, kepada teman yang lain dan akhirnya sampai kepada nadia. Alhamdulillah semoga Allah memberkati teman-teman itu. Artikel yang sangat baik untuk dikongsi bersama. Okay, mari kita sama-sama hayati dan manfaatkannya..InsyaAllah..

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.


akhir kata untuk semua
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


No comments: