Saturday, 23 March 2013

Perkara-Perkara Yang Membawa Wanita Ke Syurga

Bismillahirrohmanirrohim


Assalamualaikum WBT... hai semua... Hari ini saya ingin sekali berkongsi sedikit artikel yang saya dapati dari seorang sahabat dari Facebook.. Semoga Allah merahmatinya dan penulis asal artikel ini.. Dan manfaatkanlah bersama apa yang tersedia ini... Semoga kita tergolong dalam kalangan hambaNya yang beriman dan bertaqwa.. Amin Ya Rabbal 'Alamin...
5 PERKARA BAWA WANITA KE SYURGA

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.
Kedua, hendaklah mentaati suami. Hal ini disebut dalam banyak hadis, antaranya hadis riwayat at-Tabarani, daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika kamu melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartamu ketika engkau tidak bersamanya.
Ketiga, selalu mengingati Allah. Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Hendaklah kamu (para wanita) memperbanyak membaca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.
Keempat, solat malam. Dalam hadis riwayat Abu Daud daripada Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.
Kelima, berbuat baik dan banyak bersedekah. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Wahai semua wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah, wallahualam

7 comments:

Unknown said...

alhamdulillah..nice sharing
moga sy sndiri tergolong dlm gol tu
follow here..ke 2377..jemput ke blog yumida

NinaAz said...

Tq sharing kak ♥♥

Unknown said...

Nice sharing sis... :')
May Allah bless u..

HeNRieTTa JoSe said...

thanks nadia for the share....

~ayusleeping~ said...

good sharing dear.. ^_~

Unknown said...

nice entry! :)

Unknown said...

thanks for sharing ^^