Saturday, 23 August 2014

Tragedi MH17 | Jangan Salahgunakan Hashtag

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum.


Berbincang soal salah hashtag nih sebenarnya menyakitkan hati. Terkilan. Tak ada sensitiviti langsung. Semua orang sedia maklum bahawa semalam (22 Aug 2014) merupakan hari berkabung di mana 20 jenazah mangsa MH17 di bawa pulang ke Malaysia untuk disemadikan. Justeru itu, berpusu-pusu orang memuat naik gambar-gambar mereka berkabung di media sosial, terutamanya Instagram.


Pada awal pagi lagi, saya perasan banyak betul mereka yang 'selfie' menggunakan hashtag #MH17 pada gambar mereka. MashaaAllah tak apa, saya cuba bersangka baek.. Namun yang paling saya terkejut, ada yang mempromosikan produk mereka menggunakan hashtag #MH17. Allahu Rabbi..
Persoalan saya sekarang, mana sensitiviti anda. Tidakkah anda tahu bahawa mereka punya keluarga yang perlu dijaga hati mereka. Tidakkah anda lihat wajah-wajah di bawah ini? MashaaAllah benar meruntun hati saya, malah bohong kalau saya kata, air mata ini tidak mengalir. Belum cukupkah untuk anda merasa simpati? Belum terkesankah anda dengan setiap berita-berita yang dipaparkan di television dan corong-corong radio? Tolong, hormatilah perasaan ahli keluarga mereka. Kita yang melihat ini pun sudah mengalir air mata, menahan sebak. Inikan pula mereka, ahli keluarga mangsa. Tolong.. buang sikap penting diri itu.. Saya merayu.Dalam saya asyik melihat update mengenai Malaysia berkabung di hashtag #MHl7, hati saya digeletek dengan comment seseorang pada gambar seorang gadis ber'selfie'. Gadis itu memakai serba hitam, iya gambar 'selfie' menunjukkan dia juga sedang berkabung. Apa yang membuatkan saya tersenyum lucu apabila seorang hamba Allah telah meninggalkan comment "Ini gambar salah seorang mangsa ke", lalu dijawab kembali oleh gadis tersebut "bukan". Terus terang, saya sangat setuju dengan hamba Allah tersebut. Apapun, saya tidaklah berani untuk mempersoalkan terlalu dalam tentang salah hashtag nih kerana setiap antara mereka ada sebab tersendiri.. Apapun sebabnya, hanya mereka yang tahu.

Sebelum saya akhiri catatan ini, mari sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk semua mangsa yang beragama Islam.. Semoga Allah memberi kemudahan kepada pihak-pihak yang mengendalikan kes ini. Semoga diberi balasan setimpal kepada mereka yang telah 'membunuh' itu. Allah Maha Tahu dan pasti ada hal yang terbaek telah disediakan dari sisiNya.. Wallahualam.. Assalamualaikum...


nota: terima kaseh kepada mereka yang telah berkongsi gambar-gambar berikut di Instagram.

1 comment:

Anasyg said...

memang kak Nadia, sakit hati tengok org maen2kan hashtag MH17 tu =='