Friday, 4 June 2010

Bagi Salam Tak Hari Ini

Sabda Rasulullah SAW, "Wahai manusia, sampaikanlah salam, berikanlah makan dan solatlah di waktu malam pada waktu orang-orang lain sedang tidur, maka kamu akan masuk syurga."

"Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat kamar yang bermacam-macam, semuanya boleh dilihat dari luar. Di dalam syurga itu terdapat kenikmatan yang belum pernah dilihat oleh mata, yang belum pernah dibayangkan oleh hati manusia."

Lalu bertanya para sahabat, "Ya Rasulullah, untuk siapakah kamar-kamar itu?"

Sabda Rasulullah SAW, "Ia adalah bagi orang yang menyampaikan salam, bagi orang yang memberikan makan, bagi orang yang selalu berpuasa, bagi orang yang mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur."

Bertanya para sahabat, "Siapakah orang yang kuat mengerjakan semua itu, ya Rasulullah?"

Sabda Rasulullah SAW, "Akan kuterangkan kepada kamu semua:
1. Barangsiapa yang bertemu dengan saudaranya (semua orang Islam) dan memberikan salam kepadanya, maka sesungguhnya dia telah menyiarkan salam.
2. Barangsiapa memberi makan ahli keluarga/anak isterinya sehingga kenyang, maka sesungguhnya ia telah memberi makan.
3. Barangsiapa berpuasa dalam bulan Ramadhan, kemudian dia puasa enam hari dalam bulan Syawal (selain satu Syawal haram berpuasa), bererti dia telah sentiasa berpuasa.
4. Barangsiapa solat Isyak dan solat Subuh berjamaah, maka sesungguhnya dia telah mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur."

Sabda Rasulullah SAW, "Barangsiapa yang berbicara sebelum memberi salam, maka janganlah kamu jawab."

Ibnu Abbas RA berkata,"Sesungguhnya iblis yang terkutuk itu menangis sewaktu seseorang mukmin itu bersalam dan ia mengeluh, aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah melainkan diampuni dosanya."

No comments: